Brico Depot România a sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer.

„Dorim să oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de proveniență 100% sigură, permițând clienților noștri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute și competente, cum ar fi FSC (Forest Stewardship Council — n. r.) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification — n. r.)”, a declarat Christian Mazauric, CEO Brico Depot România.

Brico Depot România a sistat comenzile de produse către grupul austriac, folosind furnizori alternativi ce dețin certificarea FSC, și nicio comandă nu va mai fi plasată către Schweighofer Group fără acordul FSC.

Totodată, reprezentanții companiei precizează că Brico Depot România colaborează strâns cu furnizorii săi pentru a se asigura că aceștia respectă reglementările aflate în vigoare, folosind auditori independenți, dar și că pun în aplicare programele de formare a lanțului de aprovizionare.

„De asemenea, lucrăm cu ONG-uri și alți actori ai industriei și societății civile pentru a rezolva cauzele defrișărilor și pentru a crea schimbări pozitive în gestionarea pădurilor din România. În decembrie 2016, am dezvoltat un parteneriat cu WWF (World Wildlife Fund) prin care ne-am angajat să lucrăm cu furnizori de lemn autorizat și care sunt preocupați de protejarea pădurilor virgine și a pădurilor cu valoare ridicată de conservare în România”, se menționează în comunicat.

Brico Depot este parte a Kingfisher plc, grup de retail de home improvement din Europa, cu peste 1.100 de magazine în 10 țări din Europa.

La finele anului trecut, și retailerul de bricolaj Hornbach a anunțat că din ianuarie 2017 încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit, o gamă largă de produse pentru care a ales un furnizor nou.

Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, pe 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer, iar în urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale.

FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă, în condițiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate. „FSC va fi prezent permanent în România pentru a se implica efectiv cu membrii și acționarii săi în asigurarea mecanismelor corecte, cum ar fi constituirea unui forum pentru soluții consacrate, pentru a identifica soluții pe termen lung la provocările legate de gestionarea responsabilă a sectorului forestier în România. Organizația se va angaja într-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer și cu toate părțile interesate din țară”, a afirmat Kim Carstensen, director general al FSC.

În replică, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au precizat, într-un comunicat de presă, că vor continua să deruleze „planul de acțiuni pentru o procesare sustenabilă a lemnului în România” și se vor angaja într-un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council pentru a defini planul de reasociere. AGERPRES