“Finele acestui an a venit cu o veste extraordinară pentru Consiliul Județean Harghita, care a câștigat finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru un proiect care se axează pe creșterea eficienței energetice a clădirii. Este vorba de un proiect, al cărui buget eligibil este de 41,6 milioane lei, care va contribui la scăderea consumului de energie cu 60% și care va sprijini deziderat nostru de a construi un județ verde”, spune Borboly Csaba, Președinte CJ Harghita, într-un interviu acordat portalului Administratie.ro.
Acesta recunoaște că actuala criza energetică are un impact negativ asupra tuturor consumatorilor și în special asupra celor vulnerabili. Conducerea CJ Harghita încearcă să găsească soluții, în cazul investițiilor, pentru a ajunge la un acord cu antreprenorul și pe de altă parte pentru a încerca să accelereze tranziția verde.
“Am menționat subiectul tranziției verzi deoarece atingerea acestui obiectiv va duce la o dependență energetică mai scăzută prin găsirea unor surse regenerabile alternative și prietenoase cu mediul. În calitate de raportor al avizului „Către o implementare echitabilă din punct de vedere social a Pactului Verde”, în cadrul Comitetului European al Regiunilor, m-am axat pe consecințele sociale ale tranziției ecologice și pe oferirea de soluții, iar în această privință consider că autonomia strategică este esențială pentru aprovizionarea cu energie a Europei. De asemenea, trebuie să modificăm Directiva Europeană privind impozitarea unitară a energiei electrice în Europa și să creăm Fondul Social pentru Climă ca instrument al autorităților locale și regionale în sprijinirea directă a grupurilor vulnerabile prin implementarea unor facilități fiscale. Este important ca acest raport să fie un punct de plecare în elaborarea planurilor naționale mai ales în România unde sunt necesare investiții care să înlăture efectele negative ale creșterii prețurilor la energie. Așadar, eficiența energetică și depășirea crizei energetice presupun investiții, accesul la instrumente de finanțare care, alături de celelalte fonduri structurale, pot fi un sprijin pentru autoritățile locale”, afirmă Borboly Csaba.
Un astfel de exemplu, prin care CJ Harghita reușește să sprijine comunitățile locale, este câștigarea în acest an unui proiect cu finanțare prin granturi norvegiene, de care vor beneficia 52 de gospodării izolate din județul Harghita. Prin acest proiect vor fi instalate 52 de sisteme fotovoltaice în localitățile situate în Orașul Băile Tușnad (4 sisteme), Comuna Ciceu (2 sisteme), Comuna Plăieșii de Jos (1 sistem), Comuna Lueta (6 sisteme), Comuna Satu Mare (1 sistem), Comuna Corund (4 sisteme), Municipiul Odorheiu Secuiesc (5 sisteme), Comuna Zetea (6 sisteme), Municipiul Gheorgheni (3 sisteme), Comuna Lăzarea (2 sisteme) Comuna Corbu (5 sisteme), Comuna Subcetate (13 sisteme).
Acest sistem fotovoltaic produce energie electrică în timpul zilei și alimentează consumatorii în direct. Surplusul de producție este stocat în acumulatori, energia electrică fiind disponibilă atât ziua cât și noaptea. Investiția este una extrem de importantă și va fi demarată în primăvara anului viitor.
Creșterea prețurilor s-a transpus și în prețurile la materialele de construcții fiind astfel afectate majoritatea investițiilor. “În permanență căutăm soluții pentru continuarea investițiilor în județ. Nu vrem să oprim lucrările, încercăm să le prioritizăm, regândim alocarea fondurilor și ce este cel mai important, căutăm surse de finanțare – guvernamentale, europene. Fiecare dintre noi, că vorbim de consiliul județean, instituții subordonate, ADI-uri, primării,trebuie să se implice, să coopereze și să-și stabilească obiective foarte clare, măsurabile. Facem calcule în permanență, am accesat și o linie de credit, pentru a ne asigura că nu vom sista lucrările începute, pentru că aceasta poate însemna cheltuieli suplimentare cu penalități, dobânzi, etc”, declară Borboly Csaba.
Investiții importante în sănătate, infrastructură, turism
Chestionat în privința celor mai importante proiecte finalizate în acest an, președintele CJ Harghita spune că și în 2022 instituția pe care o conduce s-a axat pe investiții, în jurul celor 13 axe prioritare de dezvoltare stabilite în strategia generală aferentă perioadei 2021-2027: infrastructură, sănătate, dezvoltare rurală, turism, dezvoltarea serviciilor sociale, cultură, tineret, sport, patrimoniu, relații internaționale.
“Am votat în luna februarie un buget local de 504 milioane de lei (peste 102 milioane de euro), din care componenta de dezvoltare ocupa un procent de aproximativ 40%: investiții, lucrări de modernizare drumuri, infrastructură medicală”, explică Borboly Csaba.
La capitolul sănătate, liderul CJ Haghita amintește dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc: “Aceasta se desfășoară într-un ritm incredibil și pentru asta trebuie să mulțumim reprezentanților UDMR în Guvern pentru accelerarea procesului în 3 investiții majore: s-a construit heliportul, spitalul a fost extins cu o serie de servicii noi, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de deplasare din regiune, iar pacienții primesc îngrijiri medicale mai repede, Centrul de Intervenție Cardiologică la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a fost inaugurat. Totodată aici, anul acesta, au fost realizate primele intervenții în tehnica de ureteroscopie flexibilă laser, o tehnică nouă, ultramodernă, cu un confort maxim pentru pacient și cu timp de spitalizare foarte scăzut”.
Anual, pe drumurile județene, se execută lucrări de întreținere și reparații, infrastructura rutieră fiind o prioritate pentru Consiliul Județean Harghita. Astfel pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri județene, DJ136, la ieșirea din Cristur către Goagiu, limită județul Mureș, au fost finalizate lucrările de reparații fiind necesară consolidarea bazei drumului ca urmare a surpării acostamentului în urma fenomenelor meteorologice extreme. Din lucrările de întreținere de vară au fost executate asfaltări și casetări pe DJ131. De-a lungul drumului județean DJ 126, in comuna Joseni, au fost construire trotuare în cadrul programului derulat de consiliul județean, și sensul giratoriu pentru fluidizarea circulației. Programul de construire a trotuarelor se derulează în tot județul Harghita.
“După mulți ani am reușit să finalizăm în acest an și podul de la Lueta, pe DJ132, și astfel locuitorii nu mai trebuie să se teamă de inundații. A trecut mult timp până am reușit să finalizăm investiția, pe de o parte pentru că reabilitarea drumului județean s-a făcut din fonduri europene și pe parcursul celor 5 ani de garanție nu am putut interveni și pe de altă parte pentru că interesul propriu a fost primordial pentru anumite persoane, în detrimentul cetățenilor”.
O altă investiție importantă a fost cea pe drumul județean 153D, care asigură legătura cu drumul județean DJ 153C, cu drumul național DN 12, și nu în ultimul rând, accesul către Centrul de Management al deșeurilor din comuna Remetea. La inaugurarea acestui drum a fost organizată prima competiție la nivel național dedicată automobilelor electrice, Electric Feel.
În privința dezvoltării turismului și implicit a economiei, pentru a crește vizibilitatea monumentelor istorice din județ, prin programele derulate, pe lângă promovarea în spațiul virtual, au fost montate de-a lungul drumurilor județene peste 50 de indicatoare trilingve – Monument istoric- care să cuprindă informații cu privire la distanța și locația exactă.
“O investiție importantă în turism, realizată datorată bunei cooperări dintre Consiliul Județean Harghita și Primăria Borsec, și datorită căreia orașul Borsec și-a recâștigat titulatura de stațiune balneoclimaterică este inaugurarea din 15 decembrie a Centrului de wellness de la Borsec – Fontana SPA& Balneo Borsec. Acest centru de wellness va fi o mare atracție pentru județul Harghita contribuind pe viitor la mai multe investiții în hoteluri și pensiuni ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă. Investiția include un centru spa și o bază de tratament, și poate găzdui până la 1.000 de persoane pe zi vara și 700 pe timp de iarnă. După inaugurarea din 15 decembrie, centrul de wellness va fi deschis tuturor cu un program de funcționare între orele 10.00 și 20.00 în zilele lucrătoare și până la ora 21.00 în weekend”, amintește liderul CJ Harghita.
“2023 va fi un an al provocării de a găsi resursele financiare necesare”
Borboly Csaba dă asigurări că și în 2023 vor continua investițiile, chiar dacă va fi un an al provocării de a găsi resursele financiare necesare.
“Avem un proiect câștigat pentru creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ, de 41.6 milioane de lei și care trebuie finalizat până în 30 iunie 2026. Pe lângă acest proiect vom realiza o parcare inteligentă cu acces pentru biciclete și scutere, plus o stație de încărcare. Totodată, în parteneriat cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc și Universitatea Sapientia avem în plan realizarea unui incubator de afaceri de tip cercetare, cele două clădiri, respectiv Palatul Administrativ și Casa Artelor, unde va fi incubatorul, vrem să devină centrul vieții economice a județului. De asemenea, avem semnate contractele pentru realizarea incubatorului de afaceri de la Bălan și Cristuru Secuiesc, și intenționăm să construim astfel de spații în fiecare localitate din județ pentru a sprijini antreprenorii dar și pentru a încuraja tinerii să se întoarcă acasă”.
În cadrul ședinței din 9 decembrie a consiliului județean a fost aprobat parteneriatul cu județele Mureș și Covasna în vederea depunerii unui proiect prin PNRR care își propune să realizeze trasee de cicloturism ce vor însuma 397 km în județul Harghita, prin care vor fi conectate 35 de UAT-uri din județ, 48 de obiective turistice, #ViaTransilvanica, #Via Mariae, #ruta gastronomică. Prin acest proiect se propune dezvoltarea economică durabilă în toate regiunile, sprijinirea mobilității, accesul la cultură și dezvoltarea turismului.
“În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de sănătate, am semnat în acest an contractul de execuție și proiectare cu Compania Națională de Investiții S.A și ne așteptăm ca obiectivul privind construirea unui nou Spital de Pneumologie și Boli Infecțioase să fie realizat până la sfârșitul anului 2025! Este vorba de 6 luni de proiectare și 30 de luni execuție, la finalul cărora vom avea o clădire nouă, pe 3 niveluri, ce va corespunde standardelor actuale și va oferi o panorama care va contribui împreună cu serviciile medicale profesioniste la vindecarea pacienților”.
De asemenea, continuă investiția în extinderea clădirii Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, prin amenajarea ambulatoriului la parter și etajul 1 al clădirii Policlinică din Miercurea-Ciuc, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe cu echipamente noi și moderne. Toate aceste investiții vor fi întregite de continuarea construirii de locuințe de serviciu și tip ANL pentru medici.
“În ceea ce privește infrastructura rutieră – prin programul Anghel Saligny, inițiat de UDMR, vom reabilita cei 21 de km de drum județean, DJ137, unul dintre cele mai aglomerate drumuri care leagă Odorheiu Secuiesc de Cristuru Secuiesc. Va fi cea mai frumoasă investiție pe drumurile județene, pe acest drum urmând a fi realizate piste de biciclete, insule pentru reducerea vitezei, covoare antiderapante, marcaje moderne termoplastice. Este o investiție care se va întinde pe o durată de trei ani, în valoare de 160 de milioane de lei, ce va fi realizată în proporție de 85% din programul menționat”.
De asemenea, spune președintele CJ Haghita, digitalizarea este un alt obiectiv extrem de important pe care forul județean dorește să-l realizeze și în acest sens a fost deja câștigat un proiect prin care, de anul viitor, se va introduce un sistem care va permite ca toate serviciile Consiliului Județean Harghita să fie accesibile și disponibile pentru cetățeni printr-un portal de servicii: https://judetulharghita.ro/proiectul-digit-hr/.
“Ceea ce trebuie să menționez este că pentru realizarea acestor investiții, pentru ideile transformate în proiecte, am alături de mine o echipă profesionalizată căreia îi mulțumesc pentru devotament și implicare și pentru că a înțeles că rolul nostru este de a dezvolta comunitatea. Pârghiile sunt în mâinile noastre”, conchide optimist președintele Consiliului Județean Harghita.