Un material de Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București

 

În societatea modernă, bolile metabolice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Aceste afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și sindromul metabolic, au devenit din ce în ce mai frecvente și afectează în special tinerii.

Statisticile relevă amploarea problemei și necesitatea intervenției adecvate. Conform Federației Internaționale de Diabet, aproximativ 463 de milioane de adulți erau afectați de diabet în anul 2019, iar acest număr este estimat să crească la 700 de milioane până în anul 2045. În plus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), șapte din zece decese din întreaga lume sunt cauzate de boli netransmisibile, precum bolile metabolice.

Un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul apariției bolilor metabolice în rândul tinerilor. Combaterea sedentarismului si a obezitatii sunte practice directiile esentiale ale unui stil de viata sanatos alaturi de un somn echilibrat si o hidratare corecta. Alimentația echilibrată joacă un rol crucial în prevenirea acestor afecțiuni. Activitatea fizică regulată este un alt pilon important în prevenția bolilor metabolice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 80% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin exerciții fizice regulate: mersul pe jos, alergatul, înotul sau ciclismul pot contribui la menținerea greutății corporale sănătoase, la controlul nivelului de glucoză din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Educația și conștientizarea privind riscurile asociate bolilor metabolice ar trebui să fie promovate în rândul tinerilor pentru a-i ajuta să înțeleagă impactul pe termen lung al stilului de viață asupra sănătății lor. De asemenea, trebuie subliniată importanța renunțării la obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, care sunt asociate cu risc crescut de diabet de tip 2. În cazul consumului de tutun, studiile recente au demonstrate că înlocuirea țigărilor clasice, care ard tutunul, cu dispozitivele nou lansate pe piață, care încălzesc tutunul, pot conduce la îmbunătățirea stării de sănătate a consumatorilor, inclusiv în ce privește bolile metabolice.