”Hackathoanele sunt evenimente în cadrul cărora persoane din medii diverse colaborează pentru a crea soluții inovatoare, cu scopul de a răspunde unor provocări. Acestea oferă participanților numeroase oportunități de dezvoltare profesională și de creștere a carierei și reprezintă o platformă excelentă pentru a învăța noi competențe și tehnologii, pentru a dobândi experiență practică, pentru networking și pentru a se evidenția în fața potențialilor angajatori. Noi, la Microsoft, considerăm că hackatonul este o modalitate excelentă de a încuraja creativitatea, inovarea, colaborarea și spiritul antreprenorial. Pe lângă numeroasele evenimente pe care le susținem la nivel mondial în mod extern, avem propriul nostru Microsoft Garage. Acest laborator de proiecte din cadrul Microsoft le permite angajaților să lucreze la proiecte secundare în timpul lor liber, să experimenteze noi tehnologii, idei și abordări”, declară Bogdan Putinică, Country Manager Microsoft Romania & Moldova și membru al juriului H3.
În ceea ce privește ce anume face ca un hackathon să fie reușit, Bogdan precizează că un hackathon de succes este unul în care participanții pot colabora eficient, pot dobândi noi abilități și pot crea soluții inovatoare și viabile la probleme.
”Microsoft încurajează participanții să creeze soluții inovatoare și viabile în cadrul hackathoanelor, începând prin furnizarea unui caz bine definit care îi ajută pe participanți să își concentreze eforturile și îi încurajează să dezvolte soluții relevante și utile. Alte elemente importante în acest proces sunt mentoratul, resursele și instrumentele, încurajarea experimentului, a creativității și a colaborării și, în cele din urmă, diferite stimulente și recunoașteri.”
Un exemplu concret în care punerea în practică a unei idei inovatoare a contribuit la creșterea inovației și a comunității tehnologice al companiei Microsoft este unicornul autohton UiPath.
”În România, vedem multe exemple de povești de succes autohtone care arată potențialul în transformarea mediului de business. Un exemplu recunoscut în acest sens este UiPath, care este astăzi lider pe scena globală. UiPath și Microsoft au colaborat în mai multe domenii pentru a promova inovațiile, iar cea mai recentă colaborare presupune integrarea de noi experiențe de automatizare și integrări în cloud”, afirmă Bogdan Putinică, Country Manager Microsoft Romania & Moldova.
Bogdan Putinică este membru al Juriului H3 din acest an. H3-Healthcare in Hospitals Hackathon este organizat de Oameni și Companii, Hackathons, EventsOnline, Facultatea de Informatică din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași cu sprijinul partenerilor: Apollo AI Technologies, NORD, Pfizer, Donuterie, Universitatea Danubius, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava , Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, Global Women in TechLeaders , Noventiq, Liga AC, Asociația Studenților Matematicieni Iași, AIESEC, ASMBS, ASII, Societatea Studenților Mediciniști Iași, Imago-MOL, CALEMIS, June Communication, Iasi4U.