Suspiciunea este întotdeauna că firmele mari nu-s doritoare de concurenţă şi blochează dezvoltarea pieţelor şi intrarea unor noi jucători, şi de aici au venit sancţiunile până acum, de aceea au fost amenzi la EON şi la Engie, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„La noi obsesia sunt firmele mari, firmele deja existente. Dacă ne uităm cu suspiciune la aceste firme, poate să nu fie fondată suspiciunea – dar suspiciunea întotdeauna este că firmele astea mari nu-s doritoare de concurenţă şi blochează dezvoltarea pieţelor, blochează intrarea unor noi jucători – şi de aici au venit sancţiunile până acum, în care am spus: domnule, am avut dovezi că pe zonele de conectări, de lucrări de reţele au fost favorizate firme proprii sau n-a fost destulă concurenţă sau au fost preţuri prea mari. De aceea au fost amenzi la EON şi la Engie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, la Forumul Energiei organizat de Financial Intelligence.

El a subliniat că aceeaşi abordare a fost şi pe zona de electricitate, unde a cerut diferiţilor operatori să pună „anumită ordine în sistemul lor, pe de o parte de a sancţiona unii consumatori, de a-i debranşa, pe de altă parte de a branşa consumatori”.

„Deci, astea au fost măsuri pe care le-am impus CEZ-ului şi Enel-ului. În momentul de faţă tot la companiile astea mari ne uităm, ne uităm să vedem dacă nu blochează migrarea clienţilor de la furnizorii conectaţi, din acelaşi grup cu distribuitorul, dacă nu blochează migrarea furnizorilor spre furnizori noi. La asta ne uităm la CEZ şi la Electrica, pe baza unor sesizări primite de la Enel”, a mai spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, CEZ şi Electrica au venit cu anumite propuneri de a îmbunătăţi procedurile lor proprii şi comportamentul angajaţilor, în condiţiile în care „procedurile nu erau rele şi până acum, însă problema era comportamentul angajaţilor lor în în teren”.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai spus că intervenţiile nu pot să fie decât în colaborare cu ANRE, care este reglementatorul principal al pieţei. AGERPRES