Consiliul Concurenţei a analizat anul trecut circa 100 de operaţiuni de preluare a unor firme româneşti de către entităţi din ţări non-UE, pentru multe au fost trimise informări către statele membre ale Uniunii Europene şi sunt deja câteva operaţiuni blocate, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la Critical Infrastructure Protection Forum – CIP Forum, organizat de ICI Bucureşti.
Vin deja de câţiva ani (la acest forum n.r) şi de fiecare dată prezint evoluţii în mecanismul de verificare a investiţiilor străine în România.(…) România e unul dintre statele care avea deja de mai mulţi ani un mecanism de a verifica preluarea de companii din România de către entităţi din afara României. Şi în acest mecanism apărem noi. În acelaşi timp, există în toată Uniunea Europeană un mecanism de verificare, din punct de vedere economic, a impactului asupra pieţei al operaţiunilor de concentrare economică, al preluărilor de companii. (…) Adică, întotdeauna când o companie vrea să cumpere altă companie trebuie să primească aprobarea noastră, iar în unele cazuri operaţiunea asta trebuie să primească şi un ok pe zona securitate naţională”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.
Acesta a adăugat că, în urmă cu un an şi jumătate, „a intervenit şi Uniunea Europeană în povestea asta”, cu un mecanism care cere statelor membre, în momentul când analizează cumpărarea de către o companie din afara Uniunii Europene a unei entităţi dintr-un stat membru şi în statul respectiv se produce o analiză din punct de vedere al securităţii naţionale, să fie informate şi celelalte state membre.
„Faptul că o companie din România e cumpărată de o entitate non-comunitară poate să nu afecteze sau să nu trezească îndoieli aici, în România, dar poate să creeze probleme pentru alte state membre ale Uniunii. Deci, de aici apare acest nou mecanism, care generează foarte multă comunicare în momentul de faţă. Noi, anul trecut, am analizat cam 100 de operaţiuni, în jur de 100 de operaţiuni în România. Pentru multe dintre ele a trebuit să trimitem informări şi spre statele membre. Sunt 27 de state membre. Deci vă daţi seama câte sute, mii de operaţiuni de genul ăsta sunt acum analizate în diferite state membre ale Uniunii şi cât de multă comunicare trebuie să existe între noi. E o zonă nouă la nivel comunitar şi care generează mult interes şi sunt convins că va fi în evoluţie în perioada următoare. La nivel naţional e mai liniştit, pentru că, repet, noi începusem lucrurile astea, le începusem deja de 10 ani”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.
El a semnalat că, înainte, toate deciziile le lua Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, însă acum există o comisie formată în general din instituţii care sunt membre în CSAT, care analizează la nivelul Guvernului respectivele proceduri şi numai în cazul în care sunt semne de îndoială este notificat CSAT-ul, care ia decizia.
„Deci, lucrurile care sunt neproblematice sunt rezolvate la nivelul acestei comisii de la nivelul Guvernului. Evident, orice mecanism, când îl pui pentru prima dată la punct, durează un pic până se rodează instituţiile implicate, până apar toate procedurile şi aşa mai departe. Ne-a scos câţiva peri albi în a 2-a jumătate a anului trecut. Acum cred că lucrurile merg bine, nu mai avem întârzieri. Am intrat în viteza noastră normală, care este în jur de o lună de zile pentru aprobarea unei operaţiuni neproblematice. Ce e interesant este totuşi că am început să spunem şi „Nu”-uri, avem deja câteva operaţiuni care au fost blocate, ceea ce nu se întâmplase până atunci”, a punctat Bogdan Chiriţoiu. AGERPRES