Blocul Naţional Sindical (BNS) cere Coaliţiei de guvernare să ia urgent o decizie privind creşterea salariului minim pe economie, în condiţiile în care sunt aproximativ 1,2 milioane de români care trăiesc de la o lună la alta cu un salariu brut de 2.550 de lei.
Reprezentanţii BNS consideră că acest venit trebuie majorat la 3.000 de lei. Conform sursei citate, în acest moment România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, după Letonia şi Bulgaria.
„Noi am cerut majorarea salariului minim încă din primăvara acestui an, când am solicitat convocarea Consiliului Naţional Tripartit. În urma analizelor realizate şi ţinând cont de creşterile de preţuri la bunuri şi servicii, am propus atunci creşterea salariului minim de la data de 1 iulie. Iată-ne în luna noiembrie şi fără o decizie clară în coaliţie! Mai mult, constatăm cu extremă îngrijorare că există dezacorduri în coaliţie pe suma cu care ar putea fi majorat acest tip de venit! Premierul Nicolae Ciucă spune public că nu sunt aliniate calculele cu realitatea. Cu alte cuvinte, după ce ne-au lăsat să înţelegem că salariul minim ar putea creşte la 3 mii de lei brut, acum liderii coaliţiei de guvernare fac un pas înapoi! Domnule premier, românii au nevoie de aceste majorări! Orice majorare care duce acest venit sub 3.000 de lei brut este absolut nesemnificativă!”, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.
Potrivit Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei va continua să crească până spre sfârşitul acestui an.
„Asta înseamnă că puterea de cumpărare, în special a celor plătiţi cu salariul minim, va continua să se erodeze. În plus, reamintim Guvernului că există o directivă europeană, aprobată acum o lună, care reglementează valoarea salariului minim în tot blocul comunitar. Acesta ar trebui să fie de minimum 50% din salariul mediu brut, care este de 6.348 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică”, se mai spune în comunicat. AGERPRES