Companiile care folosesc în activitate roboţi în loc de oameni ar trebui să plătească impozite statului pentru munca depusă de aparatele automatizate, consideră cofondatorul Microsoft, Bill Gates, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul tehnologiei din lume.

Gates spune că măsura este necesară pentru încetinirea răspândirii automatizării şi finanţarea altor tipuri de locuri de muncă pentru oameni. „În prezent, un muncitor care prestează, să zicem, activitate în valoare de 50.000 de dolari într-o fabrică, acest venit este impozitat. Dacă un robot face acelaşi lucru, te-ai aştepta să fie taxat într-o manieră similară. Nu cred că firmele care folosesc roboţi vor fi indignate de această taxă”, a spus Bill Gates.

Declaraţia vine în contextul în care un raport publicat de Forumul Economic Mondial arată că în următorii ani, la nivel mondial, peste șapte milioane de oameni vor fi înlocuiţi de roboţi la locurile de muncă. Filantropul de 61 de ani a spus că impozitul colectat poate fi folosit pentru a finanța locuri de muncă în care oamenii sunt absolut indispensabili, cum sunt îngrijirea oamenilor în vârstă și lucrul cu copii.

Bill Gates nu este primul care aduce în discuție această idee. Taxarea muncii roboților a fost enunțată și de socialiștii europeni. Săptămâna trecută, Parlamentul European a respins un proiect de lege privind introducerea unei taxe pentru companiile care utilizează roboți în locul oamenilor.