Belgienii de la Sonaca vor produce lângă Cluj componente pentru avioanele Airbus

Compania belgiană Sonaca a inaugurat, la Cluj, o facilitate de producţie în cadrul căreia vor fi produse componente pentru aripile avioanelor Airbus, investiţia totală ridicându-se la 12 milioane de euro.

Potrivit directorului general al Sonaca Aerospace Transilvania, Laurent Maroy, în momentul de faţă, fabrica, situată în comuna clujeană Moldoveneşti, este deservită de doar câteva zeci de persoane, însă numărul se va tripla până la finalul anului.

“Inaugurăm fabrica Sonaca din comuna Moldoveneşti, pe un teren cumpărat de noi, de 10.000 mp, unde vom produce componente pentru avioanele Airbus A320, dar şi pentru un producător de avioane din Brazilia. Producem piese pentru bordul de atac al aripii, partea frontală a aripii, din aluminiu, care schimbă portanţa în momentul aterizării sau decolării. De asemenea, şi componente din fibră de carbon pentru constructorul brazilian. Investiţia este de 11,8 milioane de euro, din care aproape jumătate, 5,4 milioane de euro este ajutor de stat. Avem acum circa 30 de angajaţi şi vrem ca, până la sfârşitul anului, să ajungem la 100 de persoane, după care să creştem numărul acestora pe termen mediu la circa 200”, a spus Laurent Maroy.

Acesta a adăugat că realizarea fabricii s-a făcut într-un an şi jumătate, pentru perioada următoare existând deja planuri de extindere în zonă. Potrivit acestuia, conducerea companiei a ales Clujul ca locaţie pentru noua fabrică datorită faptului că aici s-a identificat un teren, în localitatea Moldoveneşti, în apropierea Autostrăzii Transilvania, dar şi pentru că de pe Aeroportul Internaţional Cluj sunt operate curse spre Bruxelles. La rândul său, directorul de calitate al companiei belgiene, Aurelian Farcaş, a spus că în decursul acestui an fabrica va produse componente pentru 24 de avioane Airbus.

Investiţia realizată de compania Sonaca Aerospace Transilvania SRL a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, în valoare de 24,1 de milioane de lei (5,4 milioane de euro). Valoarea totală a investiţiei este de 52 de milioane de lei (11,8 milioane de euro).

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producţia, asamblarea şi testarea de structuri şi sisteme destinate industriei aerospaţiale, destinate uzului civil şi/sau militar. Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe. Sediul principal al Sonaca se află în Gosselies, Belgia. Grupul belgian mai deţine unităţi de producţie în China, Canada şi Brazilia. AGERPRES