BCR estimează că, din cauza Legii dării în plată, 60% dintre clienți nu vor mai putea accesa un împrumut

bcr60% dintre clienți, în special tinerii, nu vor mai putea accesa un împrumut, pe fondul efectelor negative secundare ale Legii Dării în Plată, potrivit unei analize a BCR privind impactul acesteia la nivelul întregii piețe bancare.

Conform simulărilor financiare ale echipei de analiști ai BCR, considerând forma curentă a proiectului de lege, instituțiile financiar bancare vor fi nevoite să adopte măsuri prudențiale pentru a reduce riscul de credit și pentru a proteja fondurile deponenților și ale acționarilor, din care se acordă credite.

Astfel, analiștii BCR au modelat impactul unei creșteri medii a avansului la creditele ipotecare și imobiliare de la 15%, în prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudențial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienți.

Impactul identificat este negativ pe trei direcții majore. Una dintre consecințe ar fi contracția semnificativă a pieței ipotecare și imobiliare cu aproximativ 60%, reprezentând circa 160.000 de clienți care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit.

“Considerând situația actuală din piață, doar 1 din 10 clienți având posibilitățile financiare să prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, analiza de impact a scos la iveală faptul că, la nivelul întregii piețe, numărul de clienți eligibili se va reduce cu 60% în următorii 5 ani, de la 270.000 de clienți la 110.000. Programul Prima Casă va dispărea, considerând situația efectivă în care garanția statului devine nulă, conform prevederilor actuale ale Legii Darea în Plată, iar, fără garanția statului, instituțiile financiar bancare nu vor mai putea oferi facilitățile de avans scăzut și dobândă redusă. Astfel, volumul finanțărilor imobiliare intermediate de instituțiile financiar bancare se va reduce pe o perioadă de 5 ani de la aproximativ 50 miliarde lei, la aproximativ 15 miliarde lei. Un efect terțiar al acestei situații de piață va face ca surplusul de lichiditate creat să antreneze o scădere semnificativă a dobânzilor la depozite”, se spune în comunicat.

O altă consecință ar fi că pentru un client mediu (incluzând familiile unde ambii soți sunt codebitori) va fi necesară o perioadă suplimentară cu 8 ani mai lungă pentru a economisi suficient pentru avansul unui credit pentru casă (simularea include inclusiv ajustarea în jos a prețurilor caselor și apartamentelor).

“Considerând faptul că, pentru o familie medie, perioada suplimentară de economisire a unui avans la creditul de casă va crește cu 8 ani (luând în calcul rata de economisire curentă a gospodăriilor din România), analiștii BCR estimează că alocarea unor sume substanțiale din depozitele curente în vederea avansului va avea ca urmare imposibilitatea efectivă pentru majoritatea familiilor să economisească pentru situații de urgență neprevăzute (boală, accident, șomaj), ceea ce sporește riscurile pentru scăderea standardului de viață, în mod ineficient și periculos”, se precizează în comunicat. AGERPRES