Banca Comercială Română (BCR) a emis cu succes cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei din România, în valoare de un miliard de lei, a anunţat banca.
Acesta este cea de-a doua tranzacţie de acest fel, după ce a realizat în decembrie 2019 prima emisiune de obligaţiuni senior nepreferenţiale din România şi din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 600 de milioane de lei.
Emiterea include emisiuni de obligaţiuni non-preferenţiale, cu o maturitate la 7 ani şi reprezintă cea mai mare emisiune în lei de pe piaţa locală de capital, urmând ca acestea să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti. Fitch urmează să acorde emisiunii de obligaţiuni un rating pe termen lung BBB+.
Lansarea ofertei pe piaţă a generat interes considerabil din partea investitorilor, având în vedere că tranzacţia a fost realizată la un cupon de 3,9%, precizează sursa citată. Subscrierile au fost echilibrat distribuite între fonduri de pensii, administratori de active, companii de asigurări, iar emisiunea a beneficiat de participarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a International Finance Corporation (IFC).
„Dezvoltarea pieţei de capital din România are nevoie de acţiuni consistente şi de impact, pentru a-şi atinge potenţialul. Cea de-a doua emisiune de obligaţiuni în lei, realizată cu succes de echipa BCR, este un exemplu al angajamentului nostru de a avea astfel de acţiuni recurente. Vom continua această direcţie şi în anii următori. Mulţumesc investitorilor pentru angajamentul luat în susţinerea acestei emisiuni. Diversitatea acestora ne arată încrederea în abordarea noastră şi ne dă energia pentru a pregăti următoarele iniţiative. De asemenea, le mulţumesc colegilor pentru realizarea unui nou record pentru emisiunile de obligaţiuni senior nepreferenţiale şi preferenţiale”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
Cu această emisiune, BCR se aliniază la reglementările UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţa minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile (MREL) şi liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluţie pe care o urmăreşte. AGERPRES