BCR avertizează că șomajul ar putea trece de 10% în acest an în România

BCR a revizuit prognoza pentru 2020 de la o creștere de 1,8% la o scădere de 4,7% a economiei românești, în contextul epidemiei de coronavirus. Situația fiscală se va înrăutăți și mai mult, iar deficitul public va exploda la 7,3% din produsul intern brut, cu o creștere a datoriei publice la peste 40% din PIB. Totodată, rata șomajului ar urma să crească de aproape trei ori până finele anului.

Vestea bună este că anul viitor economia ar putea reveni pe creștere. “Previziunile economice sunt supuse unui mare grad de incertitudine în aceste zile ce țin de durata și severitatea epidemiei Covid-19 și de comportamentul consumatorilor post-criză. Carantina impusă în lupta cu coronavirusul a dus, cel mai probabil, la mari pierderi în majoritatea sectoarelor economice”, arată analiștii BCR Ciprian Dascălu și Dorina Ilașco.

Produsul intern brut ar urma să scadă cu 15,2% în trimestrul 2 și să revină pe o creștere rapidă de 12,8% în trimestrul 3, ca urmare a reluării treptate a activității. Creșterea în 2021 ar urma să fie de 3,9%, cifra fiind generată și de efectul statistic de bază favorabil, după o contracție de 4,7% în 2020.

“Recuperarea totală se va întinde pe mai multe trimestre, în condițiile în care unele companii nu vor supraviețui șocului și altele vor avea nevoie de timp pentru a ajunge la capacitate și pentru a relua procesul de angajare. Astfel, ne așteptăm ca șomajul să devină persistent și ca recuperare locurilor de muncă să dureze mai mult de un an”, arată economiștii BCR.

Produsul intern brut ar urma să scadă și în termeni nominali în 2020 cu 14,5 miliarde la 1039,4 miliarde de lei, ceea ce este o veste foarte proastă pentru finanțele publice. Scăderea PIB va duce la o creștere a deficitului cu circa 2,8 puncte procentuale, la care se adaugă în 1,5 puncte procentuale din creșterea cheltuielilor, în timp ce economiile n-ar putea depăși 0,6 pp din PIB. Deficitul bugetar ar ajunge astfel la 7,3% din PIB, arată BCR.

În acest context crește riscul retrogradării României la categoria junk de către agențiile de rating, arată BCR, în condițiile în care țara era oricum monitorizată pentru situația fiscală precară înainte de declanșarea epidemiei. Rata șomajului ar urma să crească de la 3,9% la finele anului trecut la 10,9% la finele lui 2020. În 2021 șomajul ar urma să scadă la 6,3%.