Azomureş a pus în funcţiune prima instalaţie nouă din programul de investiţii de peste 240 milioane euro

AzomuresSC Azomureş SA Târgu Mureş a anunţat că a pus în funcţiune prima instalaţie nouă realizată în cadrul programului de investiţii cu o valoare totală de peste 240 milioane euro, în scopul adaptării la normele de protecţia mediului.

“Azomureş Târgu Mureş, cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, anunţă finalizarea lucrărilor de investiţii la una dintre unităţile de granulare a azotatului de amoniu (îngrăşământ). Noua instalaţie de filtrare a presupus montarea unor echipamente de captare şi spălare a emisiilor, rezultatul fiind încadrarea în normele de mediu mai stricte. Realizată în baza unui proiect al companiei canadiene Lavalin, instalaţia a fost montată pe parcursul a 5 luni de zile de mai multe companii din România (…) Valoarea investiţiei s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro”, a anunţat Azomureş.

Potrivit documentului, pentru cea de a doua unitate de granulare a azotatului de amoniu, lucrările la noua instalaţie de filtrare sunt realizate în proporţie de 90% şi urmează ca în cel mai scurt timp să fie pusă în funcţiune. Valoarea acestei investiţii se ridică la aproximativ 4,5 milioane de euro, iar rezultatul urmărit este reducerea semnificativă a emisiilor şi încadrarea în normele mai stricte de mediu, care vor intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2016.

“Agenţia de Protecţie a Mediului şi Garda Naţională de Mediu au fost informate cu privire la pornirea noilor echipamente. În paralel cu punerea în funcţiune a noilor echipamente de la unităţile de granulare, pe platforma Azomureş se află în stadiul de finalizare toate investiţiile cuprinse în planul de conformare impus de autorităţile europene”, mai precizează comunicatul.

Purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, a precizat că potrivit acordului integrat de mediu, toate investiţiile în tehnologii nepoluante trebuie executate de companie până la data de 1 ianuarie 2016, că societatea a finalizat lucrările şi la o altă instalaţie, care este acum în testare, iar pentru restul instalaţiilor stadiul realizării investiţiilor este de peste 95%.

În cadrul investiţiei în valoare totală de peste 240 milioane de euro, Azomureş şi-a asumat îndeplinirea tuturor cerinţelor de mediu referitoare la instalaţiile de amoniac prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu şi documentele BAT (Best Available Technology), reducerea consumului energetic cu 13% prin reducerea consumului specific de gaz metan, modernizarea sistemului de comandă şi control automat al procesului şi al opririlor de urgenţă prin introducerea DCS (sistemul de comandă şi control distribuit) şi mărirea capacităţii de producţie a fiecărei instalaţii de la 900 tone pe zi în prezent, la 1.050- 1.450 tone pe zi.

În planul de investiţii al Azomureş figurează construirea unei Camere de Control Centralizat a instalaţiilor Amoniac şi Uree, modernizarea turnurilor de granulare de la instalaţiile Azotat de Amoniu I, II şi III, modernizarea turnului de granulare NPK, modernizarea sistemului de evacuare a apelor uzate şi un proiect de creştere a eficienţei energetice, care să ducă la economii de energie electrică de 14.000 MWh în fiecare an.

Ovidiu Maior a precizat că în urma investiţiilor acţionariatul Azomureş, Ameropa Holding, urmăreşte atât respectarea normelor de protecţia mediului, cât şi mărirea capacităţii de producţie la 1,5 milioane de tone de îngrăşăminte anual, de la 1,3 milioane de tone cât produce în prezent. AGERPRES