“În viitor, tehnologiile pentru transport ecologic se vor dezvolta din ce în ce mai mult, deoarece creșterea cererii pentru soluții de transport sustenabile și eficiente este una ridicată. Spre exemplu, tehnologia vehiculelor electrice se îmbunătățește treptat, astfel că va exista o autonomie mai mare a bateriei și timp de încărcare reduși”, spune Aytunç Günay, președintele Consiliului de Administrație al companiei Bozankaya, într-un interviu pentru portalul Administratie.ro.
Potrivit acestuia, infrastructura vehiculelor electrice devine mai largă, incluzând o creștere a disponibilității stațiilor de încărcare. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra gestionării transportului public în orașele mari reducând poluarea aerului și dependența de combustibili fosili.
“Tramvaiul Bozankaya pe bază de baterie din Timișoara este un vehicul de înaltă calitate, care se diferențiază de alte tramvaie prin mai multe aspecte. În primul rând, este alimentat de baterii, făcându-l mai sustenabil și fiind o opțiune mai prietenoasă cu mediul înconjurător față de tramvaiele obișnuite, alimentate pe diesel sau electricitate. În al doilea rând, este echipat cu cea mai nouă tehnologie, inclusiv motoare eficiente energetic și sisteme de aer condiționat. Nu în ultimul rând, este comfortabil și ușor de folosit, cu coridoare largi și numeroase locuri pentru pasageri”, arată Aytunç Günay.
O altă tehnologie importantă este cea a vehiculelor autonome, care avansează rapid. Vehiculele autonome au potențialul de a îmbunătăți ritmul traficului, decongestionându-l și să sporească siguranța pe drumuri. În orașele mari, vehiculele autonome ar putea fi integrate în serviciile de ride-hailing și car-sharing, crescând eficiența și convenabilitatea opțiunilor de transport pentru pasageri.
“La nivel de tehnologii ale viitorului, putem include și sistemele Inteligente de Transport ce folosesc tehnologii avansate, precum senzori, rețele de comunicare și analiza datelor, pentru îmbunătățirea eficienței și a gestionării sistemelor de transport. Sistemele Inteligente de Transport pot facilita monitorizarea în timp real a traficului, pot optimiza sincronizarea mai eficientă a indicatoarelor de trafic și să ofere o circulație mai dinamică. Prin implementarea Sistemelor Inteligente de Transport în orașele mari, gestionarea transportului comun poate fi îmbunătățită printr-un ritm mai bun al traficului, aglomerare redusă și îmbunătățirea cu totul a eficienței de transport”, explică interlocutorul nostru.
„Încurajarea adoptării vehiculelor electrice este esențială pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității aerului”
Aytunç Günay atrage atenția că orașele trebuie să adopte o serie de strategii și politici pentru a îmbunătății transportul public pe o durată medie și lungă de timp. “De pildă, investirea în tranzitul public, dezvoltarea și mărirea sistemelor publice de tranzit este crucială pentru gestionarea transportului de pasageri în orașe. Orașele ar trebui să investească în construirea de rețele eficiente și bine conectate de autobuze, tramvaie, trenuri ușoare și metrouri. Îmbunătățirea frecvenței, fiabilității și acoperirii serviciilor publice de tranzit încurajează oamenii să aleagă moduri sustenabile de transport și să reducă dependența de vehicule private”.
Încurajarea Mobilității Partajate: Serviciile de mobilitate partajată, cum ar fi ride-hailing, car-sharing și bike-sharing pot juca un rol semnificativ în reducerea deținerii de vehicule private și în îmbunătățirea gestionării transportului de pasageri. Orașele pot sprijini și reglementa aceste servicii pentru a asigura un acces echitabil, a promova opțiunile de pooling și a le integra în sistemele de transport public existente.
Promovarea Mobilității Electrice: Încurajarea adoptării vehiculelor electrice este esențială pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității aerului. Orașele pot dezvolta infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, pot oferi stimulente pentru achizițiile de vehicule electrice și pot promova flotele de transport public electric.
“Nu în ultimul rând, promovarea Educației și a Conștientizării sunt piloni importanți într-o societate durabilă. Educarea publicului cu privire la beneficiile opțiunilor de transport durabil și creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul utilizării vehiculelor private este crucială”.
„Pasagerii caută din ce în ce mai mult soluții personalizate și integrate de mobilitate care oferă comoditate și eficiență”
Aytunç Günay vorbește despre acele modificări preconizate în comportamentul pasagerilor în următorii ani și despre modul în care autoritățile ar putea trebui să răspundă pentru a gestiona aceste schimbări.
“Este vorba în primul rând de Cererea pentru Soluții Digitale: Pasagerii se bazează din ce în ce mai mult pe soluții digitale pentru planificarea călătoriilor, cumpărarea biletelor și informării în timp real. Autoritățile ar trebui să răspundă prin investirea în aplicații mobile ușor de folosit de utilizatori, sisteme de achiziționare online a biletelor și platforme cu date publice pentru a pentru a oferi informații complete și exacte. Prin adoptarea soluțiilor digitale, autoritățile pot îmbunătății experiența pasagerilor, creșterea accesibilității și permiterea integrării simple între diferitele moduri de transport”.
Mobilitate Personalizată și Integrată: Pasagerii caută din ce în ce mai mult soluții personalizate și integrate de mobilitate care oferă comoditate și eficiență. Autoritățile ar trebui să integreze diferitele modalități de transport, precum tranzitul public, servicii de bike-sharing și car-sharing. Acest lucru poate fi atins prin parteneriate cu furnizori privați, dezvoltarea platformelor de mobilitate ca serviciu și adoptarea de politici cu date deschise. Prin oferirea de opțiuni personalizate și integrate de mobilitate, autoritățile pot atrage și păstra pasagerii în timp ce promovează opțiuni sustenabile de transport.
“Prin urmare, autoritățile trebuie să răspundă la schimbările în comportamentul pasagerilor prin extinderea și îmbunătățirea rețelelor de transport public, investițiile în soluții digitale, oferirea de flexibilitate și servicii la cerere, prioritizând considerațiile de siguranță și sănătate, oferind opțiuni de mobilitate personalizate și integrate. Adaptându-și strategiile și serviciile la evoluția comportamentului pasagerilor, autoritățile pot gestiona în mod eficient aceste schimbări și pot oferi sisteme de transport public eficiente, sustenabile și incluzive”, conchide Aytunç Günay, președintele Consiliului de Administrație al companiei Bozankaya.