Avertismentul dureros al Greenpeace: din pădurile românești dispar anual 8,8 milioane metri cubi de lemn. “Legislația actuală servește doar intereselor câtorva”

padure taiataLegislația din domeniul forestier lasă loc de interpretări, fapt ce a dus la situația actuală de a servi intereselor câtorva, a declarat directorul executiv Greenpeace România, Marina Barbălată.

“Organizațiile de mediu semnalează de ani buni degradarea pădurilor din țara noastră. Aici avem cele mai mari întinderi de păduri primare din Europa. O problemă este și legislația care lasă locuri de interpretare, pe alocuri, și a dus la pierderea și degradarea acestui bun. Între 2008 și 2012, România a pierdut anual 8,8 milioane de metri cubi de lemn. Situația actuală servește intereselor câtorva, din păcate. O parte dintre revendicările formulate de cetățeni și reprezentanții societății civile au fost introduse în viitoarea legislație subsecventă ce va ajuta la aplicarea noului Cod Silvic”, a spus Barbălată.

Reprezentantul Greenpeace România a susținut că România are nevoie de o transparentizare a Radarului pădurilor către cetățeni și de o creștere a capacității de control în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. “Este nevoie de transparentizare a Radarului pădurilor către cetățeni. De asemenea, e nevoie de creșterea capacității de control în cadrul Ministerului Mediului și stabilirea unor criterii de raport și performanță. Suntem într-un moment-cheie în care trebuie să rezolvăm problema tăierilor ilegale de păduri în România. Știm că nu este singura problemă cu care se confruntă pădurea în România”, a afirmat Marina Barbălată.

Potrivit Inventarului Forestier Național (IFN), publicat în decembrie anul trecut, România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. Pe lângă suprafața de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.

Documentul IFN relevă faptul că volumul anual mediu recoltat în perioada anterioară anului 1989 este de 25 milioane metri cubi, după 1989 volumul mediu scăzând la o medie de 15 milioane metri cubi. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Național, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creșterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) și Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporție mai mică din creștere. AGERPRES