autobuz electricCel puţin 30% din mijloacele de transport în comun cumpărate vor fi acţionate prin motoare bazate pe tehnologii verzi, prevede o propunere legislativă adoptată de plenul Senatului. Propunerea legislativă privind promovarea transportului ecologic, iniţiată de opt senatori de la PSD şi PNL, a primit raport de admitere din partea Comisiilor de mediu şi de transporturi, însuşit de plen.

Potrivit primului articol al iniţiativei legislative, amendat de cele două comisii, „autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică; tehnologii verzi de tipul Electrice; Hybrid; Hybrid Plug-In; Hydrogen (FCV); motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat; motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz în proporţie de minimum 30% din necesarul de achiziţii viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an”.

O cerinţă similară le va fi impusă din 2020 „societăţilor cu capital privat care furnizează servicii publice de transport local şi metropolitan sau în cadrul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, inclusiv societăţile de TAXI”. De asemenea, 20% dintre autoturismele achiziţionate de autorităţile publice pentru deservirea parcului auto propriu vor fi acţionate prin tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV). Iniţiatorii propuseseră ca ponderea mijloacelor de transport ecologice ce trebuie achiziţionate să fie de 50%, dar, printr-un amendament, procentul a fost diminuat la 30%.

Senatorii şi-au motivat amendamentele prin faptul că transportul e responsabil pentru circa un sfert din emisiile cu efect de seră ale UE, adică al doilea mare sector după energie. „Numai transportul rutier contribuie cu aproximativ o cincime din totalul emisiilor UE de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră. Pentru a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efecte de seră, UE a dezvoltat o strategie privind combustibilii alternativi, bazată pe gazul natural, electricitate şi hidrogen”, se arată în motivarea amendamentelor adoptate.

Actul normativ adoptat de Senat cu 63 de voturi „pentru”, 2 abţineri şi 3 „împotrivă” va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor în calitate de Cameră decizională. AGERPRES