Preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta şi coordonatorul spitatelor din Bihor, dr. Gheorghe Carp, au anunţat, într-o declaraţie online, proiectul construirii unui nou spital în Oradea.

Potrivit preşedintelui Ilie Bolojan, ridicarea unui nou spital în Oradea ar urma să aibă loc în zona străzii Vlădeasa, pe un teren pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean, în suprafaţă de 2,5 hectare, ce urmează să fie transferat către Primăria Oradea.

„Vă anunţăm un proiect pe care îl vom realiza în anii următori, anume construirea unui nou spital în municipiul Oradea. Avem nevoie de un spital nou care să rezolve problemele pe care le avem astăzi încă nerezolvate şi împreună am căutat un amplasament pentru a-l pune la dispoziţie pentru construirea acestui spital. L-am identificat pe strada Vlădeasa, la mijlocul străzii, un teren care azi este în proprietatea Consiliului Judeţean, dar care a ţinut de unităţile militare în anii anteriori. Angajamentul CJ va fi că în prima şedinţă din această lună vom transfera terenul Primăriei Oradea, iar Primăria şi spitalele vor realiza apoi această investiţie importantă”, a declarat Ilie Bolojan.

Primarul Florin Birta a declarat că locaţia este una potrivită, urmând să fie demolate clădirile abandonate existente aici, iar împreună cu Spitalul judeţean şi Spitalul Municipal vor fi finalizate studiile de prefezabilitate şi de fezabilitate pentru acest proiect. În acelaşi timp, angajaţii din cadrul Direcţiei de Management al Proiectelor cu Fonduri Europene vor căuta soluţii pentru finanţarea cu fonduri europene a acestui spital.

Directorul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, a subliniat importanţa unui nou spital în contextul pregătirii pentru eventuale viitoare episoade pandemice. Spitalul va cuprinde două secţii de boli infecţioase, cu 100 de paturi, dar şi o rezervă cu 50 de paturi în conservare, precum şi o secţie de pneumologie, de 100 de paturi, cu 30 de paturi pentru TBC.

„Spitalul va fi o clădire ce va corespunde tuturor cerinţelor secolului 21, saloane de maxim două paturi, presiune negativă în aşa fel ca transmiterea aerogenă a viruşilor să nu poată avea loc, toate cele necesare ca actul medical să se desfăşoare în bune condiţii. Plus o secţie proprie de imagistică, cu computer tomograf şi aparat radiologic şi o secţie de terapie intensivă”, a declarat dr. Carp. AGERPRES