Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private, a declarat Ion Giurescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„În urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04 către participanții la acest fond am hotărât să avem o audiere a Consiliului de Administrație al Fondului NN, consiliu format din trei persoane: Marius Popescu, Raluca Țintoiu, Mădălina Ecaterina Ducan. Raluca Țintoiu este și directorul societății NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concediu, Marius Daniel Popescu. În urma audierilor concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanțele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societății NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de 1% din capitalul social al societății, respectiv suma de 750.000 de lei”, a spus Ion Giurescu.

De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu, precum și cu o amendă contravențională de 100.000 de lei.

Potrivit oficialului ASF, aceasta este cea mai mare amendă din istoria instituției, dar nu și din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancțiune a primit aceeași societate, la începutul acestui sistem de pensii, și a fost în valoare de 360.000 de euro pentru un contract de outsourcing.

De asemenea, Giurescu a subliniat că, de când lucrează în domeniu, de peste 11 ani, niciodată nu au existat discuții cu privire la naționalizarea pilonului II de pensii. Pe de altă parte, Ion Giurescu a menționat că amenda aplicată companiei nu va avea un impact asupra investițiilor companiei.

NN Pensii a transmis pe 11 aprilie o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor. În replică, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a subliniat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are „niciun temei” și a spus că nu există „nicio rațiune, politică, economică, financiară, bugetară” care să determine o astfel de decizie.

Discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu. AGERPRES