Automobile Dacia, pe prima poziție în Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est, după venituri

Automobile Dacia conduce, pentru al cincilea an la rând, Topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est în funcție de venituri. Totodată, patru noi companii din România au intrat, anul acesta, în Top 100 companii din sud-estul Europei, clasament realizat anual de SeeNews.

Ajuns la cea de a 12-a ediție, clasamentul realizat anual de SeeNews include peste 2.900 de companii din sud-estul Europei din următoarele țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia. România este prezentă cu 54 de companii în clasamentul celor mai mari 100 de companii non-financiare din sud-estul Europei, față de 51 de companii în anul precedent. România are cele mai multe companii în Top, urmată la mare distanță de Slovenia, cu 12 companii, și Bulgaria, cu 10 companii. Nicio companie din Albania și Republica Moldova nu a intrat în clasament.

OMV Petrom ocupă locul al treilea în clasment (la fel ca anul anterior), OMV Petrom Marketing se situează pe locul 4 (la fel ca anul anterior), iar Rompetrol Rafinare este pe locul 5 (urcare 2 poziții). Locul al doilea în clasamentul general este ocupat de compania Petrol d.d. din Slovenia. Printre companiile din România care ocupă poziții în vârful clasamentului se mai regăsesc și Rompetrol Downstream (locul 11, în urcare 2 poziții), Kaufland Romania (locul 12, în coborâre o poziție), Ford România (locul 13), urcare 20 de poziții și British America Tobacco Trading (locul 15, în coborâre cu o poziție).

În funcție de profitabilitate, Hidroelectrica este cea mai bine poziționată companie din România în clasamentul SeeNews, ocupând poziția a treia. Anul trecut, Hidroelectrica a fost a doua cea mai profitabilă companie din regiune, iar, în 2016, a ocupat prima poziție în clasament în funcție de acest criteriu. Primele două poziții în funcție de rata profitului (calculată raportat la veniturile totale) sunt ocupate de companii din Serbia, respectiv Aerodrom Nikola Tesla și Serbia Zijin Bor Copper.