sereny_auricaIndustria lemnului din România se află în cea mai gravă situație din ultimii 25 de ani, iar prin elaborarea Regulamentului de vânzare a masei lemnoase s-a dat posiblitatea Regiei Romsilva să corecteze prețurile numai în sus, a declarat președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, într-o conferință de presă.

„Este cea mai gravă situație din ultimii 25 de ani. Anul trecut, ne-am bucurat când s-a adoptat Codul Silvic. Din păcate, la Ministerul Mediului s-a constituit un comitet, care a elaborat Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, document care a apărut într-o formă total neadecvată. Ultima variantă a acestui Regulament nu a fost discutată cu noi, cu mobiliștii. Asta a făcut ca Romsilva să stabilească prețuri pornind de la prețul de adjudecare, mult peste cele practicate la nivel mondial. Prețurile de pornire sunt de la prețurile pieței, dar nu pot fi corectate decât în sus”, a explicat Sereny.

Potrivit șefei APMR, autoritățile trebuie să sprijine modificarea situației actuale, în caz contrar criza lemnului urmând să se adâncească. „În România, prețul la masa lemnoasă depășește cu mult prețul mondial. Dacă nu se modifică Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, criza se va adânci. Sunt comenzi la export. Este nevoie de sprijinul autorităților și să respecte chiar legea care s-a votat în Parlament”, a adăugat ea.

Conform Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România — Nostra Silva, România are printre cele mai mari prețuri la achiziția de buștean din întreaga Europă. „Anual, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva organizează licitațiile principale, licitații prin care este oferită la vânzare masa lemnoasă pentru producția anului următor. În perioada 17-24 decembrie 2015, s-au desfășurat aceste licitații prin care a fost oferit la vânzare un volum de 4,31 milioane metri cubi, din care a fost adjudecat un volum de 227.000 de metri cubi, adică 5% din volumul oferit la vânzare! Încă din etapa de pregătire a licitațiilor, în luna noiembrie a anului 2015, agenții economici, prin organizații de profil, au contestat prețurile prea mari de pornire la licitație: Asociația Producătorilor de Mobilă și Asociația Forestierilor au sesizat Consiliul Concurenței pentru abuzul de poziție dominantă al RNP-Romsilva prin prețurile de pornire la licitație. Nostra Silva a depus plângere prealabilă pentru a contesta în contencios administrativ regulamentul în baza căruia au fost organizate licitațiile”, a susținut, recent, organizația într-un comunicat de presă.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producție totala de peste 2,2 miliarde euro și exporturi de 1,88 miliarde euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN.

România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi de lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea prin care defrișările ilegale sunt incluse în cadrul amenințărilor la securitatea națională, după ce Senatul a adoptat, pe 14 decembrie 2015, propunerea legislativă care completează Legea nr. 51/1991, în sensul că este considerată amenințare la adresa siguranței naționale orice acțiune sau inacțiune care lezează resursele economice strategice ale României. AGERPRES