Mathematrix 1Un concept inedit de pictură ce transformă cifrele în litere, într-un „alfabet personal” al artistului plastic, este propus de Ancuța Mihaela Mureșan prin tablourile ce vor fi prezentate în cadrul „Mathematrix”, expoziție vernisată pe 1 martie la Centrul de Cultură și Artă Sălaj.

Combinând cuvinte „math” — matematică, în limba engleză și „Matrix” — numele cunoscutului film, „Mathematrix” aduce în fața publicului iubitor de frumos un concept original inspirat de graffiti și cultura hip-hop.

„Mathematrix este un cuvânt format din math — matematică și Matrix — numele cunoscutului film. M-a inspirat foarte mult filmul, însă tablourile sunt inspirate și de graffiti și cultura hip-hop. Graffiti se bazează pe distorsionarea literelor și ceea ce pot să spun că am adus original în mișcarea aceasta e că am introdus cifrele — exact ceea ce mă caracterizează și de ceea ce sunt eu atrasă, în graffiti. Practic, eu scriu litere formate din cifre, în stilul meu propriu, într-un alfabet propriu. Din câte am studiat, acest concept e unul complet nou, nu mai există în cultura graffiti. La fel ca în filmul Matrix, sunt două lumi. O lucrare depinde din ce unghi o vezi. Probabil prima dată vezi literele, iar mai apoi îți dai seama că sunt cifre. Sunt două lumi care se intersectează la un moment dat”, a explicat tânăra artistă.

Absolventă a unui liceu cu profil „real” — matematică-fizică, Ancuța Mureșan a cochetat mereu cu arta, respectiv cu pictura, pe care a îmbrățisat-o irevocabil în momentul în care a ales Universitatea de Artă și Design, după ce urmase deja un an de studiu la Universitatea Politehnică din Cluj Napoca.

muresan_ancuta„Am intrat și la liceul de artă, dar m-a atras și partea reală și am zis să las arta ca pe un hobby și să continui cu matematica, fizica. La facultate am intrat la politehnică, am făcut un an însă mi-am dat seama că nu-i locul meu acolo și am început să mă pregătesc pentru admitere la grafică. Mi-am dorit dintotdeauna să urmez Universitatea de Artă și Design. Am intrat, în paralel am vrut să fac și politehnica, însă din momentul în care am ajuns la Arte am zis că nu mai are rost. Am simțit că asta vreau să fac și ceea ce e cel mai important în viață e să faci ce-ți place cu adevărat”, susține Ancuța Mureșan.

După doi ani de muncă la conceptul Mathematrix, artista se află acum în fața primei expoziții, ce va fi vernisată în orașul natal, în prima zi de primăvară, în semn de apreciere pentru tot ceea ce Zalăul i-a oferit în formarea sa.

„La Zalău este prima expoziție cu acest concept. Lucrez la ea de aproape doi ani. Am ales să fac prima expoziție aici pentru că la Zalău am copilărit și am locuit până acum cinci ani și eu cred că tot ceea ce am trăit aici m-a inspirat și m-a dus în direcția asta și sunt recunoscătoare pentru asta. Chiar dacă nu e un oraș care îți oferă foarte multe, dar am știut să aleg parte pozitivă a lucrurilor”, menționează Ancuța.

După Zalău, artista intenționează să-și expună lucrările mai întâi la Cluj Napoca, iar mai apoi la Paris și Viena. „Mathematrix este o idee proprie, un concept original prin care ilustrez litere create din cifre, asemenea unui alfabet personal care reflectă pasiunea mea pentru numere, o conectare a spațiului real cu spațiul plastic. Intersectarea spațiilor real și plastic reprezintă libertatea deplină și descoperirea propriei identități prin independența deplină a formelor și culorilor. Asemenea unui câmp de gravitație, îmi doresc ca lucrările mele să exercite o atracție asupra gândurilor și sentimentelor și să deschidă sufletul forțelor pozitive”, își argumentează Ancuța Mureșan conceptul artistic. AGERPRES