Pe data de 6 aprilie a avut loc conferința ”Dezvoltarea Regională în România. Rolul și importanța Agențiilor pentru Dezvoltare Regională”, organizată de Asociația Română pentru Smart City. Evenimentul a reprezentat prilejul de întâlnire a reprezentanților Agențiilor de Dezvoltare Regională din România care au discutat despre prioritățile pentru perioada 2021-2027, strategiile de dezvoltare, proiectele de succes și profilul specific fiecărei regiuni.

Îmbunătățirile pe care autoritățile publice vor să le facă în comunitate ne interesează pe toți, fie că vorbim despre digitalizare, transport în comun ‘verde’, investiții pentru mediu sau educație” a menționat Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City în deschiderea evenimentului.

Pentru ca cetățenii să știe cum urmează să se dezvolte în continuare zonele în care locuiesc și muncesc, reprezentanții regiunilor de dezvoltare au expus principalele direcții de acțiune pentru perioada 2021-2027 și care sunt planurile pentru viitor. Dan Nicula, Agenția pentru Dezvoltare Regională Bucuresti-Ilfov  a menționat că una dintre priorități este achiziția unor mijloace de transport în comun prietenoase cu mediul și cu cetățenii. Reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Ioan Boloș a amintit despre legătura strânsă între componentele tehnice, care țin de partea de IT și interesele imediate ale cetățenilor. Vasile Asandei, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a subliniat importanța antreprenorilor care să implementeze proiecte benefice pentru întreaga comunitate.

În cadrul conferinței, Dragoș Preda, Secretar de stat pentru Telecomunicații, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a precizat că România poate beneficia de fonduri foarte mari care să susțină aceste direcții, cheia este o colaborare eficientă între actorii implicați în implementarea proiectelor: ”Competiția nu este între orașele din România, ci la nivel european”.

Reprezentanții Agențiilor pentru Dezvoltare Regionale au dezbătut și provocările pe care le întâmpină în procesul de selectare a proiectelor care pot fi finanțare prin POR 2021-2017. Am identificat la nivelul administrației locale mai multe nevoi primare, care țin de servicii de arhivare electronică, management al proceselor din administrație, dar aceste zone nu pot fi finanțate prin POR. Provocarea cea mai mare în acest moment este să clarificăm ce putem finanța și ce nu”,  a menționat în încheiere Luminița Mihailov, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est.

Asociația Română pentru Smart City este principala autoritate a Industriei Smart City din România, iar misiunea acesteia este crearea și dezvoltarea Industriei Smart City în România și a unei rețele de comunități creativ-inteligente.