Asociația CSR Nest, cu sprijinul Fundației Coca-Cola și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, lansează un ghid de bune practici pentru colectarea separată.

Colectarea separată a deșeurilor este posibilă și poate deveni un obicei pentru tot mai mulți români. Platforma națională Azi pentru Mâine își propune educarea și implicarea persoanelor fizice și juridice în colectarea separată a deșeurilor, cu scopul de a face din aceasta o posibilitate și un obicei, ca verigă importantă în economia circulară pe care toți ne-o dorim.

Platforma, inițiată de Asociația CSR Nest și finanțată de Fundația Coca-Cola, este sprijinită de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și intervine concret, pe două direcții – educare și asigurarea de infrastructură de colectare separată – prin trei componente: Azi pentru Mâine în Comunitate, Azi pentru Mâine pe Plajă și Azi pentru Mâine în Școală.

Prin componenta Azi pentru Mâine în Comunitate, platforma aduce împreună toți actorii relevanți care pot conlucra pentru implementarea sistemului de colectare separată în România și le oferă persoanelor fizice și juridice posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale și operatorii de salubritate, pentru a conlucra în sectorul colectării separate a deșeurilor.

Ghidul pentru implementarea colectării separate

În cadrul acestei platforme, Asociația CSR Nest a lansat un ghid complex și documentat pentru implementarea colectării separate, care cuprinde un plan concret de acțiune pentru cetățeni și o serie de studii de caz. (Poate fi consultat aici). Ghidul a fost realizat în cadrul primei faze a proiectului Azi pentru Mâine în Comunitate. Proiectul va continua cu cea de-a doua fază, respectiv susținerea efectivă a populației în demersurile de colectare separată. În plus, începând de anul viitor, va fi adăugată o componentă nouă, cea a trainingurilor dedicate instituțiilor și autorităților, ce vor oferi pregătirea necesară acestor entități în susținerea procesului de colectare separată.

Ghidul pentru implementarea colectării separate a fost elaborat de către echipa Asociației CSR Nest în urma sesiunilor de dezbateri derulate, în ultimele luni, în 22 de comunități din 6 județe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Teleorman, și Municipiul București. Aceste consultări au fost menite să identifice nivelul de funcționare a sistemului de colectare separată în comunitate, precum și principalele probleme și blocaje întâmpinate. Pornind de la aceste informații, Asociația CSR Nest a dezvoltat Ghidul care oferă instrumente personalizate ce pot sprijini persoanele fizice și comunitățile locale să înțeleagă și să practice cu succes colectarea separată a deșeurilor.

”Azi pentru Mâine s-a lansat cu proiecte de educare și implicare a publicului în diferite zone de acțiune – precum cele de pe litoral și cele adresate elevilor din sudul țării. În doar un an, am transformat acest proiect într-o platformă națională, cu o abordare 360, care merge ”la firul ierbii”, la baza problemelor, și își propune să ofere sprijin tuturor entităților care trebuie să lucreze împreună pentru a face posibilă colectarea separată a deșeurilor: cetățeni, asociații de locatari, autorități, organizații non-guvernamentale. Credem că doar printr-un efort comun putem face lucrurile să funcționeze în acest sector”, spune Sergiu Sebesi, Președinte, Asociația CSR Nest.

”Ca susținători ai colectării separate în vederea reciclării și ai platformei Azi pentru Mâine, ne bucurăm să vedem că, de la un an la altul, platforma reușește să găsească soluții la tot mai multe dintre provocările pe care le întâmpinăm: de la gradul scăzut de conștientizare, la lipsa infrastructurii sau a implicării tuturor actorilor din acest proces”, a declarat Constantin Bratu, Public Affairs & Communication Manager, Coca-Cola România.