Preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România, Marian Florea, vrea să înfiinţeze o academie balcanică a city managerilor pentru a introduce conceptul de administrator public în câteva dintre ţările din regiune care nu îl au consacrat prin lege.
„Acest concept al administratorilor publici a apărut în anul 1906. Când România era angrenată în Răscoala din 1907, unii făceau administraţie publică. Din 1907 şi până în prezent, în SUA se organizează anual Conferinţa internaţională a city managerilor, ce reuneşte peste 7.000 de administratori publici din 62 de state ale lumii. Conceptul a apărut în peste 100 de state şi încercăm, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi prin ROAID, să-l introducem şi în ţările care nu au achiesat la acest concept, precum Republica Moldova, Ucraina – unde este o situaţie specială în prezent, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Turcia şi Bulgaria”, a declarat Marian Florea, în cadrul Conferinţei Internaţionale de Politici de Mediu din cadrul Forumului Oraşelor Verzi de la Braşov.
El a menţionat că a făcut deja demersuri în acest sens şi că proiectul ar putea fi dezvoltat anul viitor. „Am avut deja nişte schimburi de experienţă în acest sens şi, cu siguranţă, vom lărgi acest potenţial de dezvoltare, pentru că acest concept de administrator public trebuie să-l înţelegem dintr-o altă perspectivă, a faptului că nevoile de dezvoltare a comunităţilor sunt identice. Nu vorbim de ţări cu proceduri şi legi diferite, ci de comunităţi care au aceleaşi nevoi de dezvoltare. Şi atunci, fiecare dintre aceste ţări poate să prezinte o listă de 4-5 experţi, cu care să creionăm la un moment dat o academie a administratorilor publici cel puţin la nivel balcanic. (…) Avem într-un fel sau altul suportul MAE, cu siguranţă vom dezvolta acest proiect pentru anul viitor”, a spus Marian Florea.
Conform acestuia, Asociaţia Administratorilor Publici din România are 700 de membri, fiind vorba de administratori de la comune, municipii şi oraşe. AGERPRES