O analiză de prof. Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

 

In aceste zile la temperaturi medii la nivelul Romaniei de 5-6 grade, consumul de gaze este de 45,22 mil mc/zi, conform datelor de pe site ul Transgaz.

Odată cu instalarea iernii vom asista la perioade reci lungi cu temperaturi scăzute, normale pentru zona Sud Est Europeană, care determină creșterea consumului de gaze până la 65 mil mc/zi, iar pe sfârșitul iernii sursele de import vor ajunge la o treime, din care cca 20% trebuie achiziționate în plină criză, adică atunci când există riscul mare să nu găsești surse să achiziționezi aceste gaze, care echivalează cu o mare marjă de insecuritate energetică pe care o impune un astfel de management al resurselor.

În situația în care asupra României s-ar abate un aer polar, similar cu cel care se găsește în prezent în Nordul Europei, și va determina temperaturi sub -15C timp de mai mult de 14 zile, consumul zilnic de gaze în România poate atinge valori de până la 78 mil mc/zi, iar dacă această situație ar fi pe sfârșitul iernii, sursele de import necesare ar trebui să fie de 40% din acest consum, import care ar trebui achiziționat în plină criză, adică atunci când există riscul mare să nu găsești surse să achiziționezi aceste gaze (când este frig în România, este frig și în restul țărilor din regiune), care echivalează cu o marjă enormă de insecuritate energetică pe care o impune un astfel de management al resurselor. Trebuie să precizăm că într-o astfel de situație, s-ar depăși capacitate tehnică de import posibilă în anul 2022 și ar trebui să reduci consumul la consumatorii non casnici.

Ultimele ierni au fost ierni ușoare, de ce ar fi aceasta altfel?

Este foarte posibil să fie o iarnă similară cu celelalte ierni, dar cu siguranță are ceva în plus, faptul că este prima iarnă, când nu va mai curge gaze prin sistemul Ucrainean spre România. Gaze care ajung în România urmează să curgă printr-un sistem nou de conducte  – South Stream / Balkan Stream, a cărui capacitate este limitată (comparativ cu capacitatea sistemului ucrainean), dar mai ales are capacitatea contractată pe termen lung, iar cei care au contractat această capacitate au prioritate la cantități de gaze suplimentare la varf de consum, în fața celor care nu au astfel de contracte.

Securitatea energetică se asigură prin acțiuni care să prezinte riscuri minime în asigurarea cu gaze și nu prin acțiuni în care riscurile sunt mari așa cum este situația de a te aștepta la vârf de consum, să vezi dacă ai de unde să achiziționezi gaze sau dacă nu ai. Pentru a nu vorbi despre prețurile imense cu care achiziționezi aceste gaze pe SPOT.

Modul de concepere a sistemelor de gaze, amplasarea surselor la distanțe mari de centrele de consum, depletarea zăcămintelor de gaze în ultimii 25 de ani, comportamente şi mentalităţi în neconcordanță cu elementele specifice pieței de gaze, determină nesatisfacerea cererii de gaze naturale în anumite perioade reci.

Creșterea capacității de extracție a gazelor din depozitele existente, va permite extragerea întregii cantități injectate în depozitele sezoniere în timpul sezonului cald, fără a putea rezolva problema asigurării cererii de gaze din piață. Aceasta se poate realiza doar prin introducerea unei noi abordări a rolului depozitelor de înmagazinare pe piața gazelor naturale din România.