ASFAutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va demara mai multe controale la societățile de asigurări, începând cu luna decembrie. ASF vrea să verifice cauzele creșterii tarifelor polițelor RCA față de perioadele precedente.

Începând cu lunile octombrie – noiembrie 2015, ASF a primit din partea asigurătorilor notificări de modificare a primelor RCA. În unele cazuri, modificările de tarif constau în majorări cuprinse între 300 și 400% ale primelor RCA pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto.

Conform unui comunicat ASF, aceste controale, efectuate în colaborare cu echipe de actuari, vor urmări: acuratețea datelor și informațiilor folosite în fundamentarea tarifelor; justificarea criteriilor de segmentare adoptate; compararea datelor cu perioadele anterioare; comparabilitatea și influența în creșterea/descreșterea tarifelor în raport cu despăgubirile plătite și impactul asupra calculului tarifelor în ceea ce privește nedeclararea/neînregistrarea la timp a tuturor daunelor.

În afara acțiunilor de control, ASF și-a propus, în urma întâlnirilor cu reprezentanții transportatorilor și ai societăților de asigurare, adoptarea unor măsuricare să optimizeze pe viitor funcționarea pieței RCA.

Analiza efectuată de ASF a relevat și o serie de factori de influență în prețurile polițelor RCA, printre care se numără: creșterea semnificativă a valorii despăgubirilor pentru vătămări corporale și deces, practica judiciară neuniformă și lipsa de predictibilitate a valorii acestor despăgubiri, creșterea de până la 4,5 ori a daunei medii pentru despăgubiri aferente vătămărilor corporale și deceselor pentru accidentele produse în afara României, față de cele produse în țară, precum și creșterea, în anumite cazuri, a frecvenței daunelor și a daunei medii pe segmentul autocamioanelor de mare tonaj.