ASF angajează firma Milliman pentru analiza actuarială independentă a tarifelor RCA

Milliman-LogoAutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat cu compania de consultanță Milliman un contract privind furnizarea de servicii de analiză actuarială a tarifelor practicate de cele nouă societăți de asigurare autorizate să încheie polițe RCA.

Demersul se înscrie în pachetul de acțiuni derulate de ASF în vederea reechilibrării pieței de asigurări RCA și a descurajării exceselor înregistrate în ultima perioadă la nivelul majorărilor de prime. Milliman va analiza seturi de date complexe rezultate din portofoliile celor nouă asiguratori, de la variabilele de tarifare (inclusiv clasa de bonus-malus) și cheltuielile cu comisioanele și administrarea polițelor, până la criteriile de segmentare și de ajustare a primei de tarif.

Analiza independentă are drept țintă determinarea unor repere de referință la nivelul pieței privind dauna medie și frecvența medie a daunei, precum și corelarea acestora cu prima tarifară, pe date comparabile pentru cele nouă societăți, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor în raport cu daunalitatea.

Cele nouă societăți care vor face obiectul analizei sunt Allianz-Țiriac, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig și Uniqa. AGERPRES