ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică noile criterii pentru indicatorul VEKTOR care evaluează companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) din perspectiva comunicării cu investitorii. Metodologia VEKTOR a fost definită de către o comisie formată din 12 membri, reprezentanți ai investitorilor instituționali, ai investitorilor individuali, brokeri, analiști și reprezentanți ai instituțiilor din piața de capital.

În urma discuțiilor din cadrul comisiei și a dezbaterii publice cu emitenții și investitorii au fost stabilite 10 criterii în baza cărora vor fi evaluate companiile listate în Piața Principală începând cu anul acesta. Principalele schimbări vizează modul de comunicare și interacțiune cu investitorii în cadrul conferințelor de prezentare a rezultatelor financiare și disponibilitatea bilingvă a informațiilor.

„Aceste criterii noi reprezintă un pas  în dezvoltarea pieței de capital din România și încurajează companiile să se alinieze la cele mai bune practici în relația cu investitorii. Considerăm importantă revizuirea periodică a criteriilor odată cu progresul vizibil înregistrat an de an de către companiile prezente în piața de capital și așteptările crescute de informare ale investitorilor locali și internaționali într-un mediu de afaceri tot mai volatil. Suntem onorați că indicatorul VEKTOR a intrat în vizorul tot mai multor profesioniști din piața de capital, unii dintre ei ni s-au alăturat în comisia de evaluare.  Totodată, apreciem implicarea tot mai mare și profesionalismul echipelor responsabile de relația cu investitorii pentru companiile listate la BVB”, spune Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR.

Metodologia VEKTOR pentru Piața Principală include 10 criterii obiective, aliniate la cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR), respectiv:

  1. Conferințe dedicate rezultatelor financiare;
  2. Acces pentru investitori la conferințe;
  3. Disponibilitate înregistrare/transcriptpentru teleconferințe în cadrul website-ului emitentului;
  4. Conferințe bilingve – română și engleză;
  5. Furnizare rezultate financiare într-un format ușor de procesat;
  6. Raportare non-financiară;
  7. Prezentarea conducerii companiei;
  8. Politicile companiei – remunerare și dividende;
  9. Evenimente dedicate investitorilor;
  10. Prezentare pentru investitori;

Metodologia VEKTOR este disponibilă în cadrul website-ului ARIR – https://ir-romania.ro/Metodologie VEKTOR 2023.

Evaluarea VEKTOR din 2023 va începe în luna decembrie a acestui an, rezultatele vor fi publicate în luna ianuarie 2024 pe pagina fiecărui emitent în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB) și datele agregate pentru toate companiile vor fi disponibile în secțiunea dedicată indicatorului VEKTOR a website-ului ARIR.

Metodologia VEKTOR pentru piața AeRO rămâne neschimbată și poate fi consultată aici.

Membrii comisiei care au revizuit metodologia VEKTOR sunt: Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București; Cristian Istrătescu, Antreprenor & Investitor piața capital și imobiliare; Dan Dascăl, Director General Adjunct BT Asset Management; Daniela Șerban, Președinte ARIR; Dragoș Manolescu, Director Adjunct OTP Asset Management; Ioana Pop, Head of Frontier Markets, Wood & Company; Irina Răilean, Head of Research, BT Capital Partners; Istvan Sarkany, Investitor la BVB, Administrator al grupului Investitori Fără Frontiere; Răzvan Mihăescu, Investitor la BVB; Răzvan Raț, Director General Adjunct, BRK Financial Group; Răzvan Rusu, Portfolio manager, Allianz Pensii; Valentin Cudric, Director Finanțe Corporative, TradeVille;

Indicatorul VEKTOR a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019 și este publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii. În 2022, indicatorul a fost extins și către companiile active în piața AeRO.

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii – ARIR a fost înființată la inițiativa Danielei Șerban în noiembrie 2018 împreună cu membrii fondatori: Bursa de Valori București (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – București, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica şi Tony Romani. Au aderat comunității: Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania, Transgaz, MedLife, Romcarbon, Farmaceutica REMEDIA, Autonom, IMPACT Developer & Contractor, 2Performant, One United Properties, Transport Trade Services, Patria Bank, Connections Consult, BRD – Groupe Société Générale, Rompetrol și Agista ca Membri Asociați. INNOVA Project Consulting, ENVISIA, RTPR, Mazars și Marsh Broker de Asigurare – Reasigurare și Dentons au devenit Membri Afiliați.

Membrii ARIR sunt printre cele mai mari companii din România, ce au în comun obiectivul de a implementa cele mai bune practici de transparență, comunicare cu investitorii și guvernanță corporativă.