Maxim Calujac este un arhitect din Republica Moldova, cu premii internaționale câștigate de-a lungul timpului. Acesta a studiat cursurile Facultății de Filosofie și Istoria Religiei la Moscova, după care a revenit în Republica Moldova, de unde este de loc, și a studiat arhitectura.

Ulterior a lucrat la proiecte private în Italia, România și Rusia, una dintre creațiile sale relativ recente fiind centrul creativ ARTCOR, un centru de artă contemporană de factură postindustrială din capitala Chișinăului.

De altfel, arhitectul Maxim Calujac va participa la premiile europene pentru arhitectură contemporană – Mies van der Rohe și cu proiectul său ARTCOR din Chișinău, alături de LOFT green apartments din Mogoșoaia, Ilfov – ansamblu rezidențial ce va reprezenta România.

”Unul din principiile pe care le urmăresc este ca obiectul proiectat să nu domine natura. Sunt adept al unui stil laconic, logic.  Cu toate acestea, în proiectele mele se observă prezența unei linii plastice. Simt nevoia de a șterge din previzibilitate cu ajutorul acestei linii “vii”, care, de fapt, este expresia emoției.”

 

Citiți interviul integral pe platforma specializată EuroUrbanism.ro