„A cincea  fațadă nu este doar acoperișul, poate, mai  degrabă, acoperirea. Desenul sau gândul pentru a cincea fațadă începe cu planul de situație și consider că cea mai importantă fațadă a unei clădiri este așezarea în context. Cu alte cuvinte, putem spune că cea mai fascinantă imagine a unui oraș este să-l privești de sus și să-i înțelegi texturile sau densitățile”, explică Arh. Dorin Ștefan Adam, Fondator Mânadelucru, invitatul special al celei mai recente întâlniri a Comunității OSC – EuroUrbanism.

Cel mai important atuu al arhitecturii, potrivit Arh. Dorin Ștefan Adam, este ca aceasta să fie bine utilizată, locuită. În concepția Arh. Dorin Ștefan Adam,  a cincea fațadă nu are legătură numai cu o casă în sine, nici cu un obiect în sine, ci cu toate aceste imagini de ansamblu, practic ca o privire de sus.

În cadrul întâlnirii, invitatul a adus în discuție câteva proiecte din Sibiu și Alba Iulia care definesc conceptul de acoperiș, ca „a cincea fațadă”: intervenția de la Teatrul Național Radu Stanca, alta în Piața Mică 22 și, cea de-a treia, din Piața Huet.

 

Citiți articolul integral pe platforma Comunității EuroUrbanism