Invitatul ediției cu numărul 3 a întâlnirilor organizate de portalul EuroUrbanism.ro – O oră cu arhitectul, Claudiu Salanță, arhitect șef de 7 ani la Consiliul Județean Cluj-Napoca, a vorbit despre arhitectura rurală și regională.

Mesajul pe care l-a transmis arhitectul clujean este acela că mediul rural este necesar a fi popularizat, el alegând să facă acest lucru prin promovarea arhitecturii de calitate, prin intermediul regulamentelor de urbanism și a ghidurilor. Este important să înțelegem faptul că rolul unui arhitect este de a ghida și de a învăța arhitecții și beneficiarii deopotrivă despre ce înseamnă acea arhitectură de calitate, acel bun simț pe care îl căutăm în arhitectură.”

Acesta explică cât de important este să înțelegi ce înseamnă să trăiești într-o comunitate, apreciind proiectele bune, care nu fac notă discordantă într-un mediu. Chiar dacă ești proprietarul unui teren, este necesar să înțelegi că atunci când trăiești într-o comunitate trebuie să respecți un set de reguli în ceea ce privește arhitectura. Trebuie să ne intereseze modul de amplasare a construcției pe parcelă pentru a păstra acea morfologie a satului sau a zonei urbane și aspectul exterior.”

 

Citiți articolul integral pe platforma Comunității de Arhitectură și Urbanism, EuroUrbanism.ro