În cadrul dezbaterii profesionale EuroUrbanism din luna octombrie tema discuției a fost Restaurarea arhitecturii tradiționale și meșteșugurile patrimoniului. Arh. Alexandra Mihailciuc a deschis discuția cu prezentarea proiectului Batem fierul la conac: „Este un proiect despre Conacul Petre P. Carp de la Țibănești, care spune povestea unei rețele de conace care se confruntă cu probleme similare în ceea ce privește restaurarea. Ideea centrală a acestui proiect este comunicarea și implementarea în alte locuri a tot ceea ce se învață aici.”
Starea inițială a conacului era una precară, însă, începând cu anul 2006, prin inițiativa noastră s-a recuperat o ruină aflată într-o zonă săracă și neinclusă în circuitul turistic.
În legătură cu etapele proiectului, Alexandra a dezvăluit o parte din tehnicile și materialele folosite în restaurarea conacului: „ La început am construit un mic atelier unde a locuit o persoană care trebuia să lucreze confecții metalice, ulterior, am restaurat diverse elemente înainte să fie fațadele terminate, am creat obiecte care au început să populeze spațiile și am tencuit tradițional (cu lut și balegă).”
„Pe partea de dulgherie am lucrat cu Arhitectul Françoise Calame și am realizat câteva experimente îndrăznețe. Iar la partea de olărit toate etapele au rămas autentice deoarece în zonă s-au păstrat centrele de olărit tradiționale.”, a mai adăugat arhitecta.
Totodată, toate experiențele din cadrul proiectului Batem fierul la Conac au dat naștere mai multor publicații în care Arh. Alexandra Mihailciuc și-a pus amprenta: „Cartea În jurul focului este o panoramă a lumii sobelor și cuptoarelor tradiționale, dar și a tot ceea ce înseamnă foc. O altă carte spune povestea fierărirei de acolo și succesiunea de ziare Batem fierul la conac își propune să unească un public urban și un public rural și să combată falia imensă dintre cele două lumi.”
Autoarea a menționat și ultimele proiecte lansate, menite să dezvolte comunitatea:„Recent am lansat Școala Europeană de Feronerie de Artă și Școala Europeană Mobilă de Arta Feronerie. Am creat Pocalul Carp care este un obiect de studiu și de învățare pentru că lucrează un designer, un olar, un ceramist și un ucenic. Ultimul proiect lansat este cel legat de Bursele de creație literară Cărturești – cum folosești monumentele istorice înainte să fie gata.”
***
Dezbaterea video „Restaurarea arhitecturii tradiționale și meșteșugurile patrimoniului” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.
Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități de afaceri sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.