tabletaPeste 47% dintre românii care au căutat vacanțe sau bilete de avion online de la începutul acestui an au folosit un dispozitiv mobil. Procentul este aproape dublu față de anul trecut, conform datelor analizate de Vola.ro, cel mai mare portal de turism din România.

În perioada ianuarie-septembrie 2014, doar 18% dintre utilizatori foloseau mobilul pentru a-și planifica o călătorie și 7% foloseau tableta, adică un total de doar 25% din trafic venea de pe dispozitive mobile, în timp ce restul, de 75%,prefera în continuare să intre de pe desktop sau laptop. Pentru aceeași perioadă a anului 2015, căutările de pe dispozitive mobile au ajuns la peste 47%. Procentul s-a păstrat destul de constant în cazul tabletelor (9% în acest an), dar creșterea semnificativă vine de la cei care își folosesc mobilul să acceseze bilete de avion sau vacanțe: peste 38% preferă să facă planuri de pe telefonul mobil.

„Căutările și achizițiile de pe mobil nu mai reprezintă o nișa, ci o preferință clară,atunci când vine vorba de planificarea vacanțelor. În plus, am observat că mobilul este folosit în primul rând pentru research, iar media de căutari este chiar mai mare decât în cazul userilor care intră de pe desktop”, a declarat Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.

O alta dovadă a tehnologizării modului în care românii privesc vacanțele este că, de la începutul acestui an, peste 64% dintre cei care au cumpărat produse turistice au ales să plătească online cu cardul.

O metodăde plată mult mai inedită a prins de asemenea destul de bine în rândul pasionațiilor de călătorii: criptomoneda BitCoin. În doar câteva luni de la lansarea pecel mai mare portal de turism, Vola.ro, mai mult de 50 de români au folosit deja „moneda care nici nu există” pentru a cumpăra bilete de avion. În cazul acestei metode de plată, se poate observa o valoare mult mai ridicată a coșului de cumpărături, în medie de 420 euro.

Și modul de a zbura a intrat într-o altă etapă, mai modernă, după lansarea la începutul lunii iulie a opțiunii Smart Connection. Practic, înainte, existau destinații fără zboruri directe, pentru care site-urile de rezervări din România ofereau doar bilete de avion de la companii de linie, adică prețuri destul de mari și zboruri cu cel puțin o escală. Dar,prin Smart Connection, Vola.ro afișează automat zboruri mixte, care combină mai multe companii aeriene, cu care ajungi în doi pași: întâi într-un oraș de escală, iar apoi în destinația aleasă. La fel și la întors. Astfel, zboruri dus-întors care înainte costau 300-400 de euro au devenit disponilbile la prețuri de aproximativ 100 euro sau chiar mai puțin. Datorită diferențelor de preț și a avantajului de a vedea de multe ori două orașe cu un singur bilet, peste 2.200 de persoane au cumpărat din iulie și până acum zboruri Smart Connection.

Având în vedere că astfel de bilete costă în medie cu 150 euro mai puțin decât un bilet obișnuit, înseamnă că în nici 3 luni turiștii care au ales aceste zboruri au economisit peste 330.000 de euro. Cele mai populare destinații pentru Smart Connection au fost Tenerife, Ibiza, Palma de Mallorca, Glasgow și Lisabona.

“Alte beneficii pe care le oferim se îndreaptă către abonații noștri la newsletter. De exemplu, de la începutul acestui an am emis cupoane de reducere în valoare totalăde peste 1,5 milioane de euro, special pentru cei care s-au înscris gratuit la newsletterul Vola.ro. Iar în parteneriat cu diferite companii aeriene le-am oferit zeci de oferte exclusive. În perioada următoare, vom extinde mai mult programul de recompense pentru abonați și le vom personaliza și mai mult interacțiunea cu brandul”, a mai declarat Manuela Melinescu.