Aproape jumătate dintre brokerii de asigurari din piaţă nu îndeplinesc noile cerinţe de capital

autoritatea-supraveghere-financiaraDoar 289 de brokeri de asigurare şi/sau reasigurare din 552 prezenţi pe piaţă îndeplineau la 27 ianuarie noile cerinţe de capital, conformându-se pragului minim de 150.000 lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar 85 de societăţi au activitatea suspendată sau interzisă.
Potrivit Normei ASF nr. 9/2015 privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, aceştia trebuie să aibă un capital social de minim 150.000 lei. Astfel, 289 de brokeri s-au conformat deja reglementărilor, iar 48 au dosare de majorare a capitalului social în analiză, solicitările fiind transmise către ASF până în ultima zi a anului trecut.
Totodată, 36 de brokeri de asigurare au solicitat, până la 31 decembrie 2015, aprobarea retragerii autorizaţiei de funcţionare sau a suspendării activităţii, neavând capitalul social minim cerut prin normă. ASF a notificat 75 de brokeri pentru nerespectarea obligaţiei de majorare a capitalului social. De asemenea, 57 de societăţi nu s-au conformat cerinţelor de capital minim şi au activitatea interzisă temporar, iar alte 28 de societăţi au activitatea suspendată.
Norma ASF nr. 9/2015 privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare a fost publicată în Monitorul Oficial pe 22 aprilie 2015.