Ceasul a fost dintotdeauna pentru bărbați un accesoriu de lifestyle, așa cum bijuteriile sunt pentru femei un accesoriu menit să atragă privirile. Purtat la mână, noul Apple Watch atrage privirea, prin unicitatea designului, formă și culoare. Aceasta deoarece, pe cât este de complex ca funcții și aplicații, Apple Watch crează impresia unui accesoriu de modă. Pentru moment, creația celor de la Apple rămâne cel mai avangardist device din domeniu.
Am testat Apple Watch sport, exemplu de ceea ce înseamnă miniaturizare PC, utilitate, eficiență, estetică și entertainement, puse la un loc, într-o carcasă din aluminiu mat argintiu, cu un ecran de 42 de milimetri, totul ambalat impecabil, sub mențiunea de securitizare de marcă „Designed by Apple in California”.
Gadgetul are însă o particularitate care îi restricționează utilizarea în orice condiții. Nu poate fi folosit decât împreună cu un iPhone, tot de la Apple, printr-o funcție de Pairing, adică de sincronizare cu smartphone-ul personal.
Apple Watch varianta sport pe care am testat-o este cea mai de jos din gamă, cu un design în linii drepte, comod la purtat și foarte ușor, caracteristică dată de materialele din care este făcut – aluminiu și cureaua din latex flexibil, care se mulează perfect pe încheietura mâinii.
Pe lângă facilitatea normală pentru un ceas – indicarea orei exacte – Apple Watch este un device cu un cumul de funcții software și de aplicații inteligente care îl fac un gadget ultra complex. Cu toate acestea nu poate înlocui iPhone-ul, cel mult poate fi complementar cu acesta, nu are facilitățile unui laptop, în pofida meniului complex. Ecranul este mic și nu are tastatură.
În schimb, pot fi citite știrile pe ceas și poți intra pe Twitter, dar nu este recomandat să petreci mai multe ore interacționând cu Apple Watch, pentru că nu este un PC, chiar dacă așa pare, prin multitudinea de aplicații. Lucrul cu ceasul inteligent poate deveni obositor, prin dimensiunea redusă a ecranului.
Pe iPhone trebuie să fie instalată cea mai nouă aplicație iOS, după care trebuie deschisă aplicația Apple Watch care va apărea pe ecranul telefonului mobil sub formă de icon.
Ecranul afișează 18 opțiuni de limbi străine în care poate fi setat, inclusiv pe specific de zone, de exemplu franceză și franceză (Canada), engleză și engleză (UK), engleză (Australia) sau portugheză și portugheză (Brazilia). Cheița-buton de formă rotundă, care la ceasul obișnuit ar mișca limbile, aici are rolul de scroll al meniului de alegere a limbii străine. Funcția de scroll a coroanei poate părea inutilă, atâta timp cât există și funcția de touch screen care face același lucru. Totuși, cheița îndeplinește multe alte funcții, cu cât se avansează în meniul display-ului.
Pe display-ul ceasului apar 20 de iconuri de formă rotundă dispuse concentric, cu dimensiuni descrescătoare de la mare la mic și foarte mic, pentru a putea fi vizualizate în totalitate. Iconurile pot varia ca număr în funcție de aplicațiile existente pe iPhone. Dragate cu degetul pe ecran, grupul de iconuri se plimbă, aducând spre centrul ecranului aplicațiile pe care vrem să le folosim, iar cele neutilizate alunecă retrăgându-se spre marginea cadranului. Pentru persoanele cu degete groase sistemul poate părea incomod, ținând cont de dimensiunea mică a display-ului, însă focalizarea este atât de precisă, încât este greu să greșești și să activezi alt icon în locul celui dorit. Prin rotirea coroanei se poate face zoom pe aplicația dorită.
Între facilitățile meniului Apple Watch am testat Notification, prin care ceasul va prelua mesajele SMS de pe telefon, pe care le va semnala printr-un impuls ușor care se va simți în braț. Simpla ridicare a brațului face ca notificările să poată fi deschise și citite pe ecranul iPhonului. Prin alunecarea degetului la stânga sau dreapta pe ecran, în modul Glances poate fi citită agenda de evenimente zilnice programate anterior.
Atingerea iconului Activity, prefigurat în meniul de aplicații cu o siluetă umană în mișcare, facilitează monitorizarea în timp real a vitezei de alergare, a pulsului, iar exercițiile de mișcare ce au fost făcute pot fi arhivate ca activități sportive zilnice. Această facilitate conferă caracteristica aparte a modelui Sport de la Apple Watch.
Din aplicația dedicată, care este marcată prin simbolul unui receptor de aparat telefonic clasic, pot fi efectuate apeluri telefonice. Un avantaj îl reprezintă eliminarea confuziei la tonurile de apel cu alte telefoane, deoarece Apple Watch trimite o vibrație scurtă în braț, la momentul primirii unui apel sau a unui mesaj pe iPhone. Un alt avantaj este că printr-o apăsare a butonului lateral (coroana) al ceasului poate fi selectat numele persoanei ce ar urma să fie apelată sau căruia ar urma să-i fie trimis un mesaj sau un emoticon cu o inimă care bate, iar comanda este transmisă automat în iPhone.
Ceasul are și funcție de speaker, dar aceasta este foarte sonoră și face incomodă utilizarea ei în locuri unde trebuie păstrată liniștea, sau în autobuz ori metrou, însă se presupune că cine are un Apple Watch în România nu circulă cu autobuzul, ceasul fiind, cel puțin pentru moment, un gadget elitist. Însă producătorul s-a gândit la toate și această facilitate poate fi dezactivată.
Apple Watch are și o aplicație financiară de plăți la comercianți, care conferă posibilitatea efectuării de plăți electronice contactless, prin apropierea ecranului de terminalul acceptator.
Versiunea Apple Watch sport, de 42 milimetri, în culoare albă, se adresează bărbaților și vine cu un încărcător magnetic de baterie, cu mufă USB, un adaptor de priză clasică și cu o rezervă pentru cureaua de latex alb, reglabilă în funcție de grosimea brațului. Prețul afișat pentru Apple Watch sport, modelul pentru bărbați, este de 2.499,90 lei. AGERPRES