Transformarea Asiei într-o superputere pe piaţa globală a tranzacţiilor cu gaze naturale va dicta din ce în ce mai mult preţurile în Europa pentru o materie primă care altădată era legată de preţul petrolului.
Schimbarea a devenit evidentă în cursul acestei ierni, când temperaturile coborâte din emisfera nordică au făcut ca tancurile încărcate cu gaze naturale lichefiate să meargă în Asia, cel mai mare consumator mondial pentru acest timp de combustibil şi unde vânzătorii au putut obţine preţuri record. Această situaţie a dus la creşterea preţurilor în Europa şi, pe cale de consecinţă, acţionează acum ca o frână în calea preţurilor pe măsură ce iarna se încheie iar livrările de gaze lichefiate încep să revină în Europa.
„Pe parcursul următorilor ani, preţurile europene la gaze vor deveni din ce în ce mai puţin dependente de Europa şi din ce în ce mai mult influenţat de evoluţiile globale”, spune Andy Sommer, de la traderul elveţian Axpo Solutions AG.
Chiar şi cu numeroasele sale opţiuni de aprovizionare prin conducte, dependenţa Europei de importurile de gaze este în creştere pe fondul scăderii producţiei interne. În acelaşi timp, comerţul cu gaze lichefiate transportabile peste oceane este în creştere rapidă, stimulat în special de cererea din Asia.
În următorii ani, Europa va trebui să concureze pentru gaze lichefiate cu consumatorii din China, India, Pakistan şi Bangladesh. În plus, noi pieţe se vor deschide pe măsură ce unele ţări asiatice vor începe să utilizeze gaze în producţia de energie electrică în locul cărbunelui. În schimb, înăsprirea obiectivelor climatice ale Europei va face ca energiile regenerabile să scoată de pe piaţă gazele naturale.
„Este o situaţie comparabilă cu cea de pe piaţa cărbunelui. Asia a fost întotdeauna o ancoră pentru preţurile la cărbune în Europa. Situaţia de pe piaţa gazelor se mută în aceeaşi direcţie”, a apreciat Andy Sommer.
Volatilitatea preţului la gaze naturale lichefiate înregistrată în iarna care a trecut ar putea fi un semn pentru ceea ce urmează. Acest combustibil a devenit o materie primă atât de globală încât evoluţia mecanismelor de schimb dictează acum preţurile la gaze naturale, susţine Christoph Merkel, director la firma de consultanţă Merkel Energy din Germania.
„Preţurile la gaze lichefiate au devenit preţurile de pe piaţa gazelor. Mai există în continuare unele preţuri la huburi dar gazele lichefiate sunt acum principalul motor al pieţei”, susţine Christoph Merkel. AGERPRES