Cele mai profitabile investiţii în 2018 vor fi cele care se disting de normalul construcţiilor clasice, fie apartamente mari (90 mp – 120 mp), fie apartamente mici (28 mp – 42 mp), în timp ce casele au devenit tot mai solicitate de către investitori, fiind considerate investiţii oportune, care oferă un grad de confort sporit clienţilor cumpărători, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară RE/MAX Grup de Lux.

Profitabilitatea unor astfel de investiţii este dată de valoarea indicelui yield, un indice important de măsurare a randamentului unei investiţii în imobiliare. Randamentele acestor proprietăţi rezidenţiale depind de mai mulţi factori precum amplasamentul, compartimentarea, dotările sau finisajele aferente.

Analiza realizată de Wizmo.ro şi RE/MAX Grup de Lux arată că apartamentele în clădiri cu regim mic de înălţime, situate în zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, şcoli private, instituţii medicale vor deveni tot mai atractive pentru cei interesaţi să investească. Randamentul pentru astfel de investiţii, calculat în funcţie de preţul proprietăţii şi valoarea chiriei generată anual, va avea valori diferite în funcţie de particularităţile zonei şi ale apartamentului.

”Piaţa de investiţii imobilare a cunoscut în ultima perioadă o evoluţie dinamică marcată de nevoile tot mai specifice ale cumpărătorilor interesaţi de investiţii rentabile. În condiţiile actuale, clienţii sunt în căutare de oportunităţi care să le ofere un randament satisfăcător, dar care să se încadreze şi în anumite condiţii pe care le urmăresc, precum calitatea sau siguranţa”, spun experţii imobiliari.

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, la un preţ aproximativ de 140.000 euro, închiriat la 750 euro/lună, va rezulta un randament de 6,5%, cu amortizarea investiţiei în aproximativ 15 ani.

Conform analizei, casele care se află în zone ce permit transformarea lor în spaţii de birouri sau chiar spaţii comerciale pentru sedii de firme vor fi şi mai profitabile pentru potenţialii investitori. Proprietarul are posibilitatea să transforme casa în birou, unde va avea un randament mare sau chiar într-un spaţiu comercial, care va creşte şi mai mult randamentul obţinut din acea investiţie. Spre exemplu, o casă de aproximativ 265.000 de euro, la o chirie de 1.550 de euro, va genera un randament de 7%, investiţia urmând să fie recuperată în circa 14 ani.

”Randamentele proprietăţilor comerciale sunt mai sensibile la condiţiile de piaţă decât cele ale proprietăţilor rezidenţiale. Motivul este simplu. Nevoia oamenilor de a avea un spaţiu de locuit este, în general, mai mare decât cea de a deţine un spaţiu de birouri pentru o afacere, pe care o poţi demara sau închide în orice moment. Acest risc se reflectă în randamentele mai ridicate pe care le atrag proprietăţile comerciale sau office”, spun experţii imobiliari.

Pe segmentul office şi comercial, România oferă randamente mult mai atractive decât ţările din aceeaşi regiune precum Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia. În ceea ce priveşte oraşele din România cu cele mai mari randamente pe aceleaşi segmente, Bucureştiul, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşiul sunt cele mai efervescente. AGERPRES