Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi a vândut companiile care operau francizele lanțului de restaurante Spartan, împreună cu alte mari branduri din portofoliu, precum Regatto, sala de fitness Bum Bum Box, restaurantele Hercule și Hollywood Villas, către un grup de 7 persoane fizice, într-o tranzacție în valoare totală de peste 20 milioane euro.

În urma achiziției, Remus Cosovanu, primul investitor francizat al brandului, care avea deja o cotă de 30% din numărul de restaurante, va deține cele mai multe părți sociale ale companiei. Antreprenorul timișorean este prezent în businessul Spartan încă de acum 10 ani, din anul 2013, operând restaurante prin intermediul companiei S.C. Corebos SRL în Transilvania și Ardeal. Al doilea cel mai important investitor este Răzvan Nanuș, Directorul General al companiei francizate Rerum Food care operează din 2016 un număr de șapte restaurante, în regiunile București și Constanța. În urma acestei tranzacții, compania condusă de Răzvan Nanuș și Dragoș Safta, Rerum Food, devine master francizor în capitală.Remus Cosovanu preia toate operațiunile brandului, alături de alți 6 membri ai consiliului de administrație, format din asociații firmei, între care se împart restul părților sociale. Directorul general Spartan România rămâne în continuare Gabriel Melniciuc, cu peste 20 ani experiență în retailul alimentar, din care 16 ani în rețeaua internațională de fast-food McDonald’s, care deține 14% din acțiunile firmei. Cei mai mari francizați ai lanțului de restaurante Spartan devin astfel, începând din această lună, principalii acționari. Noii acționari majoritari preiau operațiunile rețelei, formată din 75 de restaurante, din care 43 se aflau deja în franciză.

Ștefan Mandachi se va concentra mai departe pe business-ul educațional și spune că va investi 3 milioane de euro in educație online și tehnologie. El a început din 2020 să intre pe această piață și a investit deja în startup-uri edu-tech.

„Am vândut companiile din HoReCa și Real Estate (imobiliare), care operau francizele Spartan, Hercule și Hollywood Villas, inclusiv francizele BumBumBox, BIOtransylvania și Regatto. Voi investi doar în industria educației online și în tehnologie pentru că mă pasionează, este mult mai predictibilă și e în plină expansiune. Am bugetat 1,3 milioane euro pentru aplicația de e-learning MentorMag și îmi propun sa finanțez încă 5 start-upuri în 2023 unde vom investi aproximativ 2 milioane de euro”, precizează Ștefan Mandachi, fondatorul brandului Spartan.