Antoanela Comșa, Președinte, Gran Via Real Estate, a precizat în cadrul conferinței Real Estate & Construction Forum, organizată pe 25 septembrie de BussinesMark la București, că se observă o creștere a interesului pentru apartamentele cu trei camere. „Piața imobiliară de astăzi este un mix între nevoia de locuire și aceste probleme legate de dobânzile ridicate, atât pentru client, cât și pentru dezvoltator. Știm cu toții că în aceste măsuri fiscale propuse de guvern vedem și plata CASS-ului pentru tot ce înseamnă sectorul construcțiilor, ceea ce va duce la o creștere de manoperă și, pentru că ne dorim să ne rămână oamenii în țară, cred că vom avea costuri mai mari. Iar având în vedere și blocada urbanistică la nivelul Bucureștiului, cred că vom avea provocări la nivelul lui 2025.”

Dincolo de faptul că românii achiziționează în continuare locuințe, a crescut și piața de închirieri. În acest context, Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division, One United Properties, a precizat: „Vorbim despre adaptabilitate și reziliență, pentru că atunci când faci un business plan, îl faci pe termen lung. Prețurile nu sunt la maturitate – avem o piață destul de tânără, nevoia locativă este foarte puternică. Crește piața de închirieri și au și început să apară companii de închiriere pe termen scurt. Investitorii vin, astăzi, spre România și solicită să cumpere câte un bloc întreg sau vor variante de prețuri mult mai ofertante pe care să le pună în piață. Viitorul sună bine și, într-adevăr, cel mai bun moment să cumperi o unitate locativă este ieri, pentru că se tot spunea că va pica piața, însă prețurile tot cresc.”

Despre deschiderea față de investițiile imobiliare a vorbit și Michael Topolinski IV, Managing Director of Sales, MetaWealth. „Noi am lansat o aplicație pe piață prin care oricine poate să devină un investitor în imobiliare și primească toate beneficiile din acest tip de investiție. Am creat o adevărată democrație în imobiliare pe partea de investiții, ceea ce înseamnă că am dezvoltat pachete imobiliare în fracții, folosind tehnologie blockchain și am scăzut bariera de preț pentru toți oamenii. Oricine poate devini investitor în imobiliare pentru doar 100$. Oricine, de oriunde din lume, poate cumpăra imobiliare de oriunde. Lucrăm acum să dezvoltăm o a doua aplicație care va crește lichiditatea în domeniul imobiliar pentru toți investitorii și pentru toți dezvoltatorii care folosesc aplicația. Avem, totodată, o companie care dezvoltă imobiliare în mod direct și, din experiența noastră am identificat faptul că acum piața are o cerere foarte mare pentru investiții în imobiliare, prin faptul că există oameni care au înțeles că în perioade de criză au oportunitatea de profit.”

Specialiști în domeniul imobiliar au participat, pe 25 septembrie, la cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Real Estate & Construction Forum. La ediția organizată în această toamnă de BusinessMark la București au fost prezenți 26 de lideri din industrie, care au dezbătut situația actuală a pieței de real estate, cu perspectivele și provocările pentru anul 2024.

Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro, GlobalManager.ro și Administratie.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.