Antoanela Comșa, Președinte, Gran Via Real Estate, a vorbit în cadrul conferinței Real Estate & Construction Forum despre proiectele de la marginea Bucureștiului: „Foarte multe proiecte merg în afara Bucureștiului pentru că acolo se dau mai ușor autorizații. Toată populația de acolo va veni tot în București, accentuând traficul. Trebuie dezvoltat orașul. O parte din vină o avem și noi, dezvoltatorii. Au fost proiecte care nu au respectat legislația, dar vina nu e doar a lor, acele proiecte au primit autorizații”.

“Să avem o legislație unitară este important. Așa vom avea toate legile sub o singură umbrelă, sperăm anul acesta să se aprobe Codul Construcțiilor și să avem niște schimbări pentru a debloca situația din București. Prețul e dat de cerere-ofertă. Dacă oferta scade și cererea rămâne constantă, ce se va întâmpla? În eventualitatea în care PUZ-urile nu vor mai fi blocate, noi nu vom avea autorizații de construire pentru că mai trece un timp până le obții. Faceți un orizont de timp și vedeți când vom mai avea proiecte frumoase noi, în București. Avem proiecte care îmbunătățesc zonele în care se află, dar nu le vedem pentru că nu se aprobă PUZ-uri”, a intervenit ea.

Acest subiect a fost, în continuare, dezvoltat și de Irina Caraene, Director Vânzări, Cordia România: „Atât timp cât livrezi un produs bun, rezultatul nu poate fi decât pozitiv. Ne lovim de PUZ-uri suspendate, de exemplu. Suntem afectați cu toții. Am avut surpriza, începând cu a doua jumătate a anului trecut, ca clienții să plătească tranșe intermediare. Suntem în strânsă colaborare și cu parteneri care vin cu soluții de finanțare adaptate clientului și proiectului. Suntem încrezători că anul 2023 va fi închis cu bine, însă avem nevoie și de susținerea autorităților.”

„Observăm din partea legiuitorilor o tendință de a veni în sprijinul investitorilor”, a intervenit Ioana Grigoriu, Asociat Manager, Practica de Drept imobiliar și Construcții, NNDKP. “Balanța a fost disproporționată, a existat un atac permanent la adresa investitorilor. Litigiul este o posibilitate de a contracara, dar nimeni nu vrea să stea ani de zile în litigii. Partea bună este că dacă proiectul de lege care se vehiculează, acela pus pe masa parlamentarilor anul trecut, această balanță va fi re-echilibrată, va diminua termenele de contestare pentru că se ajungea la situații absurde. Salutăm această inițiativă”.

“Administrația va specula acest vid legislativ și asistăm la niște interpretări la care nu ne putem alinia. Dar să ne întoarcem la PUG sau chiar mai în spate. E imposibil să crezi că în anul 2023 te poți raporta la un act normativ din 2000 sau 1996. Autoritatea vinde populației ideea că, dacă dă liber la PUZ-uri, se va construi pe locuri verzi, etc. Nu mai vedem nici certificate de urbanism cum știam”, a conchis Ioana Grigoriu.

Peste 200 de speakeri și profesioniști din domeniul Real Estate s-au reunit, pe 3 martie 2023, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și online, la noua ediție a conferinței „Real Estate & Construction Forum”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, evenimentul a abordat trendurile, oportunitățile și provocările din sectoarele retail, industrial & logistic, office și rezidențial, în cadrul a patru paneluri de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro, EuroUrbanism.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.