Compania Antibiotice a raportat un profit net de 76,7 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an, de 2,6 ori mai mare decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 29,5 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Cifra de afaceri obţinută de producătorul de medicamente din vânzările pe piaţa internă şi pe pieţele internaţionale a fost de 463,4 milioane lei, în creştere cu 28% comparativ cu 362,6 milioane lei, nivelul atins în perioada similară a anului 2022.
Compania Antibiotice şi-a mobilizat resuresele interne şi externe şi a obţinut o profitabilitate exprimată prin EBITDA care prezintă un trend ascendent de la 52 milioane de lei în primele 9 luni 2022, la 112,4 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului 2023.
Potrivit sursei citate, gradul de îndatorare în primele 9 luni 2023 a scăzut la 10,67%, comparativ cu 13,35% cât a fost înregistrat în perioada similară a anului precedent.
„Această diminuare a gradului de îndatorare s-a obţinut prin aplicarea unor măsuri de îmbunătăţire a managementului fluxurilor financiare, precum şi prin reducerea perioadelor de recuperare a creanţelor, reaşezarea termenelor de plată la furnizori şi restructurarea datoriilor bancare”, susţin reprezentanţii companiei în comunicat.
Pe piaţa din România, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri în valoare de 288,67 milioane lei în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 32% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.
„Această creştere a fost determinată de optimizarea politicilor de marketing, atragerea de noi produse, repoziţionarea medicamentelor din portofoliu cât şi de consolidarea clasei antiinfecţioase de uz sistemic şi a claselor terapeutice unde Antibiotice se poziţionează pe primele locuri în piaţa internă: preparate dermatologice, sistem cardiovascular şi tract digestiv”, se arată în comunicat.
Compania este lider cantitativ în piaţa totală pe forma farmaceutică pulberi injectabile (56,0%), unguente (20,6%), supozitoare şi ovule (35,7%).
Potrivit sursei citate, pe segmentul vânzărilor în spitale (hospital), unde Antibiotice este recunoscută ca principal furnizor de medicamente antiinfecţioase, vânzările au înregistrat o creştere valorică de 18,4% în primele nouă luni ale anului, iar pe segmentul lanţuri naţionale de farmacii, vânzările valorice au crescut cu 13,6%. În farmaciile independente şi minilanţuri, vânzările valorice ale companiei au consemnat un avans cu 19,1%.
În ceea ce priveşte afacerile Antibiotice pe pieţele internaţionale, în perioada ianuarie-septembrie 2023 cifra de afaceri netă a fost de 174,76 milioane lei, în creştere cu 23,3% comparativ cu perioada similară a anului 2022.
„Acest rezultat a fost obţinut prin exportul unui număr de 80 de medicamente, ce totalizează un volum de aproximativ 68 milioane de unităţi terapeutice, în creştere comparativ cu anii anteriori. Creşteri semnificative au fost înregistrate în teritorii precum: SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria, Olanda, care au generat 90% din vânzările perioadei analizate. În aceste teritorii, Antibiotice se poziţionează în topul producătorilor ce oferă portofolii complete de medicamente antiinfecţioase cu administrare în spitale”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, valorificarea la export (peste 55 de ţări) de substanţe active pe baza de biotehnologii derivate din streptomycines noursei pentru uz farmaceutic (nistatina compactată, nistatina micronizată şi nistatina standard), a determinat în primele nouă luni din acest an, o creştere cu 14% a vânzărilor comparativ cu perioada similară a anului precedent.
În perioada analizată, portofoliul companiei a fost completat cu 10 noi produse solicitate de piaţă.
Compania a realizat investiţii totale în valoare de 51,03 milioane lei în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu 32,3 milioane lei realizate în primele nouă luni ale anului anterior. Una dintre investiţiile majore pe care Antibiotice le ţinteşte pentru dezvoltarea durabilă a companiei este cea dedicată proiectului „Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice”, parte din planul de afaceri „The Future Together”. „Fabricarea acestor noi tipuri de medicamente va contribui strategic la susţinerea sistemului naţional de sănătate cât şi la majorarea exporturilor companiei, cu impact asupra creşterii cifrei de afaceri în orizontul anilor 2030”, menţionează reprezentanţii companiei.
Pentru acest proiect, a cărui valoarea totală este de peste 200 milioane lei, Antibiotice a obţinut fonduri nerambursabile, în sumă de 85 milioane lei, prin ajutor de stat de la Ministerul de Finanţe şi a încheiat un acord de împrumut, fără solicitare de garanţii, cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 123 milioane lei, se menţionează în comunicat.
În perioada analizată s-au demarat primele lucrări aferente acestei investiţii, prin startarea construcţiei unui modern depozit de produse finite ce are o capacitate de stocare de trei ori mai mare decât cea a depozitului existent pe platformă, mai modern şi complet digitalizat. Noul depozit va fi adaptat producţiei estimate în perspectiva următorilor ani (2030).
Potrivit sursei citate, dezvoltarea durabilă care să asigure conservarea resurselor pentru generaţiile viitoare şi un mediu mai sănătos, constituie o direcţie principală a strategiei de sustenabilitate a companiei. În acest sens, Antibiotice a investit în producţia de energie verde din surse regenerabile obţinând finanţare nerambursabilă prin fonduri PNRR în vederea construcţiei de parcuri fotovoltaice atât la sol (2,5 MW) cât şi pe clădiri (1,2 MW) care vor asigura 26,4% din consumul propriu de energie al companiei, din energie produsă 100% din resurse regenerabile. Ambele proiecte se vor finaliza în acest an.
Principalul producător de medicamente generice din România, compania Antibiotice SA a fost fondată în decembrie 1955. Compania a fost listată la categoria Premium a Bursei de Valori Bucureşti din anul 1997, iar capitalizarea bursieră este de 825,7 milioane de lei. AGERPRES