Provocările aduse de cei doi ani de pandemie au contribuit în mod evident la dezvoltarea industriei de asigurări, precum și la prezența sa mult mai activă în viața clientului final. Este una dintre opiniile Anitei Nițulescu, CEO Eurolife FFH Asigurări România, exprimate în interviul acordat platformei GlobalManager.ro.
„Pe de o parte, industria și-a asumat activ rolul economic și social, flexibilizându-și și adaptându-și imediat produsele la nevoile oamenilor, generate de contextul pandemic. Chiar dacă pandemia era un risc exclus, pe care asigurătorii și reasiguratorii nu îl acoperau în mod uzual, odată cu debutul acestei crize sanitare, companiile de asigurare au intervenit în piață și au ales să acopere – pe cheltuiala lor – riscurile aferente, venind astfel în sprijinul clienților”, arată Anita Nițulescu. Potrivit acesteia, pandemia a avut și un rol de accelerare, în special în zona dezvoltărilor digitale, pentru că a forțat companiile să vină cu soluții noi, online, rapide, poate mai repede decât ar fi plănuit strategic. Potrivit studiilor din domeniu, companiile și-au devansat planurile de investiții în soluții digitale cu 3 până la 7 ani, pe fondul acestei schimbări majore prin care a trecut întreaga lume.
„Așa cum arată acum piața de soluții digitale în industria de asigurări, este evident că s-au făcut pași semnificativi. Există acum produse de asigurare disponibile la un click distanță atât din zona de asigurări generale, cât și a celei de asigurări de viață. Această evoluție demonstrează că asigurările pot fi și produse simple, ușor de înțeles și cumpărat, în pas cu vremurile pe care le trăim. Este un rezultat al progresului pe care l-a înregistrat această industrie, dar și al adaptabilității la contexte și așteptări noi care vin dinspre consumatori. De cealaltă parte, din punct de vedere individual, pandemia ne-a ajutat să înțelegem sau să fim atenți mai mult la neprevăzut, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare a riscului la care suntem expuși zilnic”, explică CEO-ul Eurolife FFH Asigurări România.
“Am dezvoltat o linie de business în care credem cu tărie: asigurări conexe la produsul principal pe care clientul îl achiziționează”
Odată cu transformarea la nivel social și creșterea consumului de conținut digital, a devenit evident că și asigurările trebuie să se schimbe și să urmeze trendul de soluții simple, ușor de înțeles și rapid de accesat. Din acest punct de vedere, consideră Anita Nițulescu, definirea unei strategii pentru era digitală și pentru noile tendințe de consum ale clienților este esențială.
„La Eurolife FFH, ne-am propus să facem diferența în piață: pe de o parte, prin simplificarea produselor și facilitarea procesului de înțelegere și cumpărare a unei asigurări, iar pe de altă parte, prin lansarea unor micro-asigurări pe care clienții noștri le descoperă astăzi în viața și în obiceiurile lor de cumpărare de zi cu zi. Astăzi, la Eurolife FFH, oferim un portofoliu consistent de asigurări disponibile online, la un click distanță, fiecare dintre ele vorbind despre inovația în industrie: asigurare pentru călătoriile în străinătate – singurul produs din piață care include accesul online sau telefonic la un medic de specialitate din România, asigurare de tip storno pentru vacanțele în România (Ramburs Orice) – primul produs de acest fel lansat de industrie, asigurarea pentru părinți și copii PRIMA – primul plan online de protecție și economisire all inclusive care acoperă cheltuieli medicale pentru cei mici, șomaj pentru părinți, în paralel cu garantarea economiilor, și bineînțeles, asigurarea facultativă de locuință”, arată Anita Nițulescu.
Pe lângă accesul imediat la produse de asigurare, compania le propune clienților și produse noi, inedite, lansate în parteneriat cu alte companii din România. Managementul Eurolife FFH considerăm că produsele de asigurare granulare, care vin în completarea produselor de bază pe care le cumpărăm, devin tot mai importante și căutate de către clienți. Acesta este și o modalitate prin care asigurările își dovedesc utilitatea în viața clienților fiecăruia dintre noi, dar și o manieră prin care brandurile și companiile își dovedesc grija și aduc o valoare adăugată pentru clienții lor.
“Am dezvoltat o linie de business în care credem cu tărie: asigurări conexe la produsul principal pe care clientul îl achiziționează. Vorbim de asigurări inedite, pe care clientul le descoperă prin asocieri inedite, produse care au fost foarte bine primite, în primul rând de partenerii care au ales să ofere aceste servicii clienților lor, dar și de publicul pentru care au fost create”, menționează Anita Nițulescu.
Printre produsele de referință lansate de Eurolife FFH se numără:
- Asigurarea de bilete la evenimente, care te ajută să îți recuperezi banii plătiți pe biletele la festival în caz ca nu mai poți ajunge din cauze neprevăzute – produs disponibil la vânzare prin două platforme de ticketing: iabilet.ro și bilete.ro;
- Asigurarea pentru acoperirea costului tratamentului cu transplant cu celule stem în cazul copiilor diagnosticați cu autism – produs disponibil prin intermediul companiei Stem Sure.
- Asigurarea de accident atașată abonamentelor la sală, prin care acoperim eventuale accidente petrecute în sala de antrenament, dar și costul abonamentului pentru perioada în care persoana nu poate accesa abonamentul.
“Aceste idei noi de produse nu ar fi fost însă posibile fără deschiderea partenerilor, companiilor care își doresc la rândul lor să facă diferența pe segmentul de business în care sunt prezenți, în beneficiul clientului final. Suntem deschiși la idei noi și colaborăm de asemenea cu companiile care își doresc să ofere produse complementare adaptate specificului lor de activitate”, subliniază CEO-ul Eurolife FFH.
„Este nevoie să creștem împreună nivelul de educație financiară în rândul populației”
Potrivit datelor ASF, în intervalul 2016-2021 piața asigurărilor de sănătate s-a triplat în termeni de prime brute subscrise, ceea ce indică potențialul și nevoia de protecție din România, dar și cât de importantă este susținerea fiscală a segmentului.
„Pe segmentul asigurărilor de sănătate, majorarea plafonului de deductibilitate în 2016, de la 250 euro/an la 400 euro/an, și extinderea facilității și pentru primele plătite individual, nu doar pentru cele susținute de angajator, a fost momentul cel mai important pentru impulsionarea creșterii pieței. Dar este nevoie să creștem împreună nivelul de educație financiară în rândul populației. Suntem încrezători că inclusiv campaniile de comunicare susținute de la nivelul organizațiilor de profil, dublate de efortul fiecărui asigurător în parte, pot contribui la o informare corectă care să determine și acțiunea de a ne proteja bugetele personale de cheltuieli neprevăzute ce pot fi preluate de către asigurare”, arată interlocutoarea noastră.
Aceasta rescunoaște că noul conflict militar din Ucraina generează efecte în lanț pe termen mediu și lung în la nivelul tuturor economiilor europene și nu numai, prin creșterea inflației, a dobânzilor la credite, așteptata criză alimentară etc.
“În acest context dificil, asigurările trebuie să continue să-și asume rolul de susținere a cetățenilor și a economiei în general. Suntem aici ca să fim aproape de oameni în cele mai dificile momente din viața lor, prin preluarea cheltuielilor cu situațiile neprevăzute care pot apărea. Ne dorim astfel ca un număr tot mai mare de români să le descopere și să conștientizeze beneficiile pe care asigurările le poate aduce pentru protecția lor și a familiilor lor”, conchide Anita Nițulescu.