Localizarea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti este o validare dincolo de graniţele ţării noastre a expertizei româneşti într-un domeniu complex şi absolut esenţial în anii care urmează, susţin reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
„Astăzi suntem totodată mândri şi bucuroşi nu doar pentru că România câştigă, pentru prima oară, dreptul de a găzdui o instituţie europeană, ci şi pentru că această instituţie vizează activităţi din zona protecţiei cibernetice, un subiect de o vitală importanţă în această perioadă plină de provocări la nivel regional şi chiar global. Localizarea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti este o validare dincolo de graniţele ţării noastre a expertizei româneşti într-un domeniu complex şi absolut esenţial în anii care urmează. Este, în acelaşi timp, o obligaţie pentru România să privească cu mai multă responsabilitate susţinerea ecosistemului tech actual care, aşa cum susţinem de atâţia ani, poate contribui decisiv la viitorul digital european”, a declarat Mihai Matei, preşedintele ANIS.
Conform datelor Asociaţiei, România ocupă locul 6 în Uniunea Europeană în privinţa numărului de absolvenţi din IT&C, iar peste 27.000 de studenţi se înscriu anual la facultăţi cu profil tehnologic. În plus, ţara noastră ocupă poziţia a patra la nivel mondial în privinţa numărului de medalii obţinute la competiţiile academice.
De asemenea, mai mult de 15 programe de cybersecurity sunt dezvoltate în 11 universităţi şi licee din România. Bucureştiul este cel mai important centru IT&C din ţară, cu peste 83.000 de specialişti angajaţi în 118 companii tech şi investiţii de peste 1,1 miliarde de euro atrase în ultimii şapte ani în startup-uri de tehnologie.
Industria IT&C a contribuit la creşterea economică, în primul trimestru al anului 2020, cu aproape 40%, iar în 2019, contribuţia sectorului la formarea PIB a fost de 6%
„De-a lungul celor 22 de ani de activitate, ANIS a contribuit la dezvoltarea industriei locale de software şi servicii prin numeroase proiecte menite să transforme România într-un centru european de excelenţă în IT. Printre cele mai importante proiecte în acest sens, inclusiv proiecte educaţionale, se regăsesc programul Bursele ANIS de susţinere a cadrelor didactice tinere în integrarea unor tehnologii noi în domeniul cybersecurity în programa universitară şi derularea de programe de instruire acreditate internaţional. În acelaşi timp, ANIS este parte a Strategiei SMART-Edu pentru digitalizarea educaţiei din România, coordonând grupul de lucru dedicat securităţii cibernetice, protecţiei datelor, siguranţei online şi eticii IT”, notează sursa citată.
Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Comisia Europeană a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.
România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice – Centrul Cyber, fiind prima structură a Uniunii Europene (UE) care va avea sediul în ţara noastră, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).