Dincolo de provocări apar și multe oportunități sectorul rezidențial, a spus Andrei Șerbescu, Partener fondator, ADNBA, în cadrul conferinței Real Estate & Construction Forum: „Tocmai pentru faptul că suntem arhitecți, punctul nostru de vedere este puțin diferit. Cred că, pentru noi, în mare măsură, motivele de optimism se suprapun provocărilor în perioada aceasta, pentru că nu doar din experiența ultimilor 10-15 ani putem spune cu toții că vremurile tulburi sunt foarte propice creativității. Cred că este un moment foarte bun să readucem în prim-plan creativitatea, inovația, experimentul și să nu uităm că arhitectura este, înainte de toate, o industrie creativă – și așa ar și trebui să rămână într-o perioadă în care se corporatizează foarte puternic”.

“Dacă în 2010-2011, într-un proiect rezidențial încercam să combatem criza și dilemele de la acel moment, propunând un proiect în care absolut toate apartamentele erau diferite, proiect care s-a vândut foarte bine încă de la început. Cred că acest moment ne permite să ne gândim la moduri noi în care putem să deschidem subiecte pe care le considerăm standardizate de multă vreme. Există o situație aparte de ceva timp în București – administrativ vorbind; este o provocare nevoia de fluidizare a parcursului administrativ, autorizarea proiectelor. Pentru noi, asta a implicat o extindere – lucrăm în mai multe orașe”, a mai spus Andrei Șerbescu.

“Seria de crize este un prilej de a redeschide niște subiecte fundamentale. Mi se pare că, încă, felul în care sunt pornite proiectele și investițiile, din păcate, sunt puțin predispuse la schimbare reală. Cred că noi, în ansamblu, ca piață a construcțiilor suntem puțin dispuși să privim cu adevărat sustenabil pe termen lung”, a explicat el.

„Unul din primii pași în aplicarea unei strategii de ESG, este să începi cu clădirile existente”, a menționat Andreea Cotigă, Head of Leasing Office, CPI Property Group |România, pentru că acestea vor constitui stock și în anii următori”. „Încă de dinainte de pandemie, am inițiat un demers de modernizare, reconfigurare a unei părți din portofoliu. Din perspectiva ESG, toate proprietățile myhive din portofoliu au primit certificări verzi și lucrurile nu se opresc aici. În cadrul acestor procese de renovare și reconversie, nu doar că au fost folosite materiale și finisaje de calitate, am și schimbat echipamente existente cu unele mai noi, mai performante. Mai mult, aceste proprietăți dispun de infrastructură și servicii adresate comunității din zona sustenabilității. Eforturile noastre sunt concentrate pe a menține sistemele pe o stare de eficiență și a reduce consumul. Există o serie de măsuri pe care le implementăm. Cred că ar trebui acordată atenție componentei ESG”, a adăugat ea.

Creșterea prețurilor reprezintă o provocare, a precizat Dan Ungureanu, Business Development Leader CEE & CIS, RENOMIA Gallagher: „Sunt investiții, au loc tranzacții, în continuare. Din păcate, Bucureștiul pierde, față de alte capitale europene. În ultimele două luni, la nivel de tranzacții, în București am asigurat o tranzacție, în Polonia am asigurat 10. Pe mine mă îngrijorează că foarte puțini investitori se apleacă asupra zonei de risc la care sunt expuși, tendința fiind să scadă costurile cu orice preț. La nivel de asigurări, spre exemplu, iată ce se întâmplă în acest moment – vedem o creștere de prețuri destul de mare ce se traduce în creșteri de costuri pentru clienți, dar soluții există. Pentru clienții pe care îi avem în portofoliu, restructurăm întregul program.”

Peste 200 de speakeri și profesioniști din domeniul Real Estate s-au reunit, pe 3 martie 2023, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și online, la noua ediție a conferinței „Real Estate & Construction Forum”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, evenimentul a abordat trendurile, oportunitățile și provocările din sectoarele retail, industrial & logistic, office și rezidențial, în cadrul a patru paneluri de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro, EuroUrbanism.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.