Este o perioadă în care poți crește mai accelerat decât într-o perioadă liniară, dacă ești suficient de alert și de adaptabil, pentru că pandemia reprezintă o criză și, ca în orice criză, există învingători. Este încurajarea pe care Andrei Dudoiu, Co-Founder & CEO, SeedBlink, le-a transmis-o antreprenorilor, în cadrul unui interviu pentru platforma GlobalManager.ro.
Alte sfaturi: ”Investitorii sunt atenți la problema pe care o rezolvă un startup, soluția inovativă și mai ales scalabilă și, nu în ultimul rând, la calitatea echipei. Calitate care reiese atât din experiență, latura etică, focusul pe proiect, dar și popularitatea și modul de comunicare al fondatorilor.”
Poveste cu cash-flow, startup-uri tech și equity crowdfunding
Și, atunci când vin din experiența proprie de succes, îndemnurile sunt de luat în considerare: ”Acum aproape trei ani, am decis să iau un respiro din banking și să explorez și zone neabordate de bancheri. Împreună cu Ionuț Pătrăhău, care mi-a fost șef în BT, cu ceva ani în urmă, și care a intrat în antreprenoriat cu zece ani mai repede decât mine, am început să explorăm varianta susținerii antreprenorilor din sectorul tech, prin educație. Așa am înființat Human Finance, poziționat ca fiind un accelerator digital pentru ecosistemul de. Acolo am construit 20 de tool-uri digitale, cu componentă educațională, dar și cu aplicabilitate în practică, din categoria cash-flow, cost of customer acquisition, business planning, etc. Acolo am tot adaptat produsul și am pivotat către un fel de rating de investment readiness, bazat pe utilizarea acestor tool-uri. În această călătorie, cunoscând tot mai mulți antreprenori și fondatori din această lume nouă și neadresată de bankingul clasic, am realizat că există insuficientă finanțare și actori pentru early stage startups, deși recent apăruseră fonduri noi de tip VC, pe piața locală. Am explorat ce metode alternative de finanțare populare s-au dezvoltat în afară și așa am descoperit modelul de equity crowdfunding, care devenise popular, în ultimii zece ani, în SUA și UK, mai ales. Ne-a plăcut foarte tare conceptul de democratizare a investițiilor și am decis să încercăm adaptarea lui pe piața românească. Inițial, am început la Human Finance, dar, după primul MVP, am hotărât să facem un spin-off, cu focus exclusiv pe equity crowdfunding. Așa a apărut SeedBlink, în decembrie, anul trecut. Din februarie, s-au aliniat astrele și s-au alăturat echipei Radu Georgescu și Carmen Sebe, oameni cu care am identificat multe valori comune și care au o experiență imbatabilă pe sectorul tech, nu doar din România.”
Marketplace pentru startup-urile tech
SeedBlink funcționează, potrivit lui Andrei Dudoiu, într-un sens foarte larg, precum un marketplace, în care cererea de finanțare a startup-urilor tech se întâlnește cu oferta de capital, din partea investitorilor interesați de acest sector: ”Practic, prin acest canal de investiție, nu doar cei care sunt sau devin business angels pot investi în acest segment de companii, ci oricine care dispune de ceva resurse financiare și își asumă, în cunoștiință de cauză, riscurile de a investi în startup-uri. Se poate face asta, începând cu sume de 2,500 EUR, dar care nu reprezintă banii cuiva de rezervă. SeedBlink se adresează deopotrivă startup-urilor din tech, etice și inovative, și investitorilor care caută diversificare și acces la investiții într-un sector nou.”
Obiectivul platformei SeedBlink
”Pe lângă democratizarea investițiilor în startup-urile tech, dorim să contribuim la dezvoltarea ecosistemului de startupuri și a inovației, convinși fiind că asta generează progres în societate pe mai multe planuri. Planurile sunt să ne extindem regional, într-o etapă ulterioară și chiar să devenim un hub important de finanțare pentru sectorul tech, nu doar local și regional, ci chiar mai mult decât atât”, a arătat Dudoiu.
Chestionat în legătură cu poveștile de succes ale SeedBlink, co-fondatorul a plecat de la parcursul de dezvoltare accelerat al companiei sale și a mulțumit ”echipei și ecosistemului care ne-au primit cu brațele deschise”. ”Practic, în nici un an, am reușit să listăm 25 de startup-uri, din cel puțin 12 verticale diferite alte segmentului tech, cu sume strânse în regim de equity crowdfunding de 3.7 mil EUR, din runde totale de finanțare de 7.8 mil EUR. Suntem foarte bucuroși că am reușit să contribuim la această dezvoltare. Recent, am anunțat și prima listare a unui start-up din afara României, respectiv din Marea Britanie, dar cu legături importante și cu mediul local”, a mai adăugat Dudoiu.