Necesitatea integrării standardelor ESG în proiectele nou-dezvoltate sau în curs de dezvoltare este esențială, au fost de acord toți participanții la cel de-al treilea panel al conferinței Real Estate & Construction Forum, cu focus pe sectorul office, moderat de Lucian Opriș, Director, Tenant Services, Office 360 & Industrial, Colliers.

Sustenabilitatea joacă un rol foarte important în acest sector, a explicat Andrei Boca, Senior Leasing Manager, Globalworth: „Noi avem clădiri moderne și încercăm să aducem oamenii din cafenele înapoi în birou. Certificările sunt metoda de a arăta că ce am făcut cu clădirile este real, la nivel ESG, dar și de wellness. De exemplu, ești în birou, aerul e filtrat cu o clasă superioară față de standardul românesc. Aerul e dezinfectat cu lampe UV. Calitatea aerului din clădire este mai mare decât afară. Debitul este mai mare cu 30% față de standardul românesc. Inclusiv furnizorii de food de la parter sunt selectați- avem mâncare sănătoasă, produsă local. În ESG, noi pornim de la Governance pentru că avem un obiectiv, până în 2030 să reducem cu 40% amprenta de carbon a portofoliului (față de 2019).”

Acest subiect a fost abordat și de Maria Jianu, Commercial Real Estate Manager, Genesis Property, care a vorbit despre importanța ca angajații să aibă o calitate a vieții mai bună la birou. „Noi am făcut o reformulare la nivel de concept, astfel încât să integrăm ESG. Întreaga transformare a avut la bază investiții în toate cele trei arii. Pe partea de mediu, s-au făcut investiții de 50 milioane euro. O mare parte este alocată pentru îmbunătățirea echipamentelor pentru eficientizare. Apoi, pentru comunitate,  de exemplu, o parcare a fost înlocuită cu spațiu verde. Ne dorim ca omul să aibă o calitate a vieții îmbunătățită prin prezența sa la birou. Randamentul proiectelor cu atenție la ESG este mai mare”.  

“Uneori este mult mai greu să convertești o clădire deja existentă decât a face una nouă. Sunt eforturi foarte mari pentru a converti un produs și, din punct de vedere tehnic, să iei măsuri pe partea verde. Eu studiez piața și îmi dau seama că din punct de vedere tehnic, proiectele țintesc foarte sus, au multe particularități pe care nu le vezi, dar le percepi. Există o aliniere în ceea ce privește atenția acordată consumatorilor. Diferențiator este tot experiența consumatorului”, a explicat Maria Jianu.

La rândul său, Antoniu Panait, Managing Director, Vastint România, a vorbit despre responsabilitatea privind standardele ESG atunci când vine vorba despre clădirile de birouri. „Avem o responsabilitate. Experiența de peste 30 de ani de dezvoltare în Europa ne determină să nu facem diferențe între piețe. ESG este un termen relativ nou, dar componentele sale nu sunt deloc. Avem optimismul, noile generații sunt altfel. Peste o anumită cifră de afaceri, toți vom fi auditați, așa că deciziile de business: ce birouri alegem, cum le alegem vor fi importante. A trebuit să fim inventivi pentru că oamenii nu înțelegeau de ce să plătească 1–2 euro în plus pe mp. ESG va filtra și va aduce lucrurile în realitate, pentru că vom fi auditați. ESG-ul este un element care adună toate direcțiile care au fost începute de diferite organizații sau țări și va ajuta să trecem la următorul nivel ca umanitate. Lucrurile evoluează foarte repede. Ce proiectăm azi, ce avem pe hârtie, trebuie să ne gândim ce va însemna peste trei ani.”

Peste 200 de speakeri și profesioniști din domeniul Real Estate s-au reunit, pe 3 martie 2023, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și online, la noua ediție a conferinței „Real Estate & Construction Forum”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, evenimentul a abordat trendurile, oportunitățile și provocările din sectoarele retail, industrial & logistic, office și rezidențial, în cadrul a patru paneluri de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro, EuroUrbanism.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.