Cu siguranță anul 2023 este unul al schimbărilor importante în economie. De la avansul tehnologic la schimbările din peisajul politic și economic internațional, există o serie de tendințe macroeconomice care se conturează în următorii ani și care dau o nouă abordare a economiei- economia digitală, se menționează într-o analiză a Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohtin ADAA“Tendințe macroeconomice 2023”.

Andreea Negru, Fondatoare ADAA, a declarat: “Vorbim deja de o nouă abordare a economiei care acordă prioritate durabilității, incluziunii și egalității. Ce înseamnă acest lucru? Practic se recunoaște impactul progreselor tehnologice asupra creșterii și dezvoltării economice și se abordează provocările și oportunitățile prezentate de economia digitală, punându-se accent pe recunoașterea interdependenței economiei globale și necesitatea cooperării și coordonării internaționale pentru a promova creșterea economică durabilă, sustenabilă și rezilientă”.

Transformarea digitală are un impact major asupra modului în care operează business-ul și funcționează economia. Expansiunea criptomonedelor, importanța big data și automatizarea proceselor în diferite industrii, reprezintă tendințe clare asupra impactului semnificativ pe care noile tehnologii îl vor avea asupra evoluțiilor macroeconomice, se arată în analiza “Tendințe macroeconomice 2023”.

Un alt factor important de care depinde dezvoltarea economică îl reprezintă globalizarea. “Asistăm la continuarea tendinței globalizării care presupune interconectarea și interdependența dintre statele lumii. Țările trebuie să lucreze împreună pentru a face față provocărilor și acest lucru s-a accentuat o dată cu declanșarea războiului din Ucraina. Doar astfel se pot găsi soluții universal valabile pentru a reduce inegalitățile, sărăcia, instabilitatea economică, politică și a lupta împotriva schimbărilor climatice sau a unui inamic comun destabilizator”, a precizat Andreea NEGRU.

Instabilitatea politică, generată în Europa de războiul ruso-ucrainian, reprezintă, în continuare, un risc pentru creșterea economică din regiune și nu numai, arată studiul. Multe țări au experimentat în ultimii ani schimbări de leadership și priorități politice, lucru reliefat în evolutiile macroeconomice naționale și internaționale, politici monetare și rolul pe care guvernele îl joacă în contextul global, cu impact major asupra măsurilor de stimulare a dezvoltării, menționează aceeași analiză.

Andreea Negru crede că “Inegalitatea între state rămâne, de asemenea, o provocare și în anii următori. În aceste condiții este greu de crezut că se poate menține stabilitatea politică în acele state care se confruntă cu sărăcia la cote alarmante”.

Studiul ADAA face referire și la România care va continua expansiunea dezvoltării tehnologice și digitale. În ultimii ani, țara noastră a făcut pași importanți în adaptarea la tehnologiile viitorului, iar tendința va continua și în acest an, atât la nivel individual cât și la cel de business. Așadar, digitalizarea va juca un rol important în dezvoltarea economică viitoare, transformând-o în economie digitală, cu accent pe sustenabilitate, incluziune, egalitate de șanse și gen.

“Deja cunoscutul concept de sustenabilitate joacă un rol important și se adresează nevoilor de a face față provocărilor apărute odată cu schimbările climatice și de mediu. Din acest punct de vedere, România poate deveni un leader incontestabil în dezvoltarea economiei verzi, cu un focus susținut pe investiții în energie regenerabilă și eficiență energetică, arată studiul ADAA. Tot aici găsim si aspecte ce țin de îmbătrânirea populației. La fel ca multe alte țări dezvoltate, România se confruntă cu provocările unei populații îmbătrânite, cu o participare în scădere a forței de muncă și cu costuri crescute de asistență medicală. Pentru a face față acestor provocări, trebuie să se investească în noi tehnologii și programe care să susțină îmbătrânirea populației, îmbrățișând totodată imigrația ca mijloc de a atrage noi lucrători și de a stimula creșterea economică”.

Cât privește incertitudine politică, studiul “Tendinte macroeconomice 2023”,  indică că, în ciuda stabilității generale și a prosperității economiei României, există întotdeauna riscuri și incertitudini. În 2023, incertitudinea politică va rămâne o preocupare majoră, deoarece tensiunile continue între marile puteri și punctele fierbinți geopolitice vor perturba piețele și comerțul mondial. Va fi important ca afacerile și investitorii români să rămână informați și agili în fața acestor provocări.