În ploaie fără umbrelă. Așa a descris impactul pandemiei Andreea Drăgan, Managing Partner, BusinessMark, într-un interviu pentru platforma GlobalManager. Cea mai mare provocare: însăși restricționarea totală a activității: ”În fond, asta s-a întâmplat. Fără plan de adaptare, schimbare, fără evaluare de risc, fără un plan financiar de pregătire, fără nimic, am aflat într-o zi că, din ziua următoare, activitatea noastră este interzisă. Pentru cât timp? Nu am știut și nici nu am fi putut aproxima, la acel moment, vreun termen cât de cât apropiat, față de ceea ce a fost în realitate.” Soluția indentificată: ”Am apăsat accelerația, din punctul de vedere al digitalizării și ne-am schimbat modul de lucru, într-un mod fundamental.”
”Umbrela” de pandemie: activitatea virtuală
”Partea bună a fost că acest moment a venit într-o lume deja tehnologizată suficient, încât să ne putem traduce activitatea în virtual. Aceasta a fost umbrela pe care ne-am putut-o confecționa rapid, din mers. Și asta ne-a salvat. Nu este foarte ușor să planifici un eveniment, necesită mult timp și resurse. Am aflat, în schimb, că este foarte ușor să le anulezi. Cinci într-o zi am anulat noi. Într-o zi de miercuri, nu o să uit, în condițiile în care vineri definitivam detaliile logistice”, a arătat Andreea Drăgan.
Evenimentele hibrid, formatul actual ideal
”Pe noi ne-a interesat mereu experiența participanților, iar acum trebuie divizată atenția către două tipuri de participanți: cei virtuali și cei prezenți în persoană la eveniment. Acum ne uităm nu numai să transmitem evenimentele online, dar și să creăm o bună experiență virtuală participanților, partenerilor. Investim în partea tehnologică, mobilizăm specialiști și ne folosim de toate pârghiile posibile pentru a nu neglija niciunul dintre multele aspecte ce țin de evenimentele hibrid. Aceasta a fost, cu siguranță, cea mai complexă schimbare pe care am făcut-o”, a mai spus reprezentanta BusinessMark.
”Schimbări au fost în mai toate zonele. De la modul nostru de organizare și de lucru, la structura evenimentelor. Iar schimbarea cu impactul cel mai mare din ultimii ani a fost migrarea către evenimente hibrid, mult mai complexe. Practic toată această parte, cea virtuală, a venit în plus față de ceea ce se întâmpla înainte, iar acum avem această abordare duală, în oglindă, care, evident, trebuie susținută cu mult mai multe resurse”, a mai explicat Drăgan.
Adaptare din mers
Soluțiile salutare au fost identificate pe parcurs: ”Nu a fost greu să ne adaptăm, odată ce ne-am lămurit ce se întâmplă. Dificile au fost primele luni, în care nu știam dacă va mai dura sau nu, dacă se pot face lucrurile altfel sau nu, dacă trebuie să luăm o serie de decizii mai dificile sau nu. Odată ce ne-am răspuns la întrebări, totul a devenit mai simplu. Ne-am organizat și am pornit seria de evenimente organizate exclusiv online, iar când contextul a permis, am mers către formatul hibrid.”
Accentul pe conținut
Potrivit Andreei Drăgan, în centrul abordării, viziunii companiei, a fost de la bun început partea de conținut: ”Am plecat de la premisa de a le oferi participanților conținut relevant, util, care să răspundă întrebărilor pe care ei și le pun în activitatea profesională. Acest lucru nu s-a schimbat, din contră, pe măsură ce am evoluat, am angrenat și mai multe resurse în zona aceasta, am rămas concentrați pe această zonă.”
Compatibilitatea organizator-parteneri-participanți
”Nu știu cum se văd lucrurile din exterior, cum le văd participanții, dar mie, din interior, mi se pare că noi, organizatorii de evenimente business din România, suntem foarte diferiți între noi. Consider că sunt multe lucruri care ne diferențiază, dar nu neapărat că ne valorizează prin comparație cu ceilalți. Cred că, în fond, este vorba de compatibilitate organizator-parteneri-participanți, este vorba de obiectivele fiecăruia și de preferințele fiecăruia. Noi, așa cum am spus, am pus mereu mare accent pe conținut și relevanță. Ne dorim foarte tare ca evenimentele noastre să fie de impact, dar într-un sens profund. Ne interesează ca ideile pe care participanții le accesează, prin participarea la un eveniment, să îi ajute în mod concret, în activitatea lor de zi cu zi. Vrem să facem impresie, așa cum ne spune și sloganul (Events designed to make an impression), dar într-un sens ancorat într-un pragmatism care cred că ne caracterizează”, a mai spus Drăgan, chestionată în legătură cu aspectele care diferențiază și valorizează BusinessMark, în comparație cu alți organizatori de evenimente business.
Ce evenimente preferă managerii din România
Managerii se confruntă, în ultima perioadă, cu o cantitate de schimbare greu de gestionat, pentru că schimbarea este pe toate fronturile, potrivit reprezentantei BusinessMark: ”Managerii trebuie să fie lideri, trebuie să își ghideze echipele să fie și performante, și motivate, în condițiile în care a intervenit acest mod de lucru hibrid care schimbă paradigma. Managerii răspund pentru rezultatele generate de echipele sale, deci trebuie să se adapteze modului de lucru actual, fără a lăsa calitatea să fie afectată. Nu vorbim însă doar de modul de lucru hibrid. Multe companii trec prin procese ample de digitalizare și tehnologizare, multe se adaptează standardelor ESG. De asemenea, cred că multe lucruri s-au schimbat la nivel de clienți, consumatori și preferințele lor. Nu în ultimul rând, mediul de business este foarte dinamic, trebuie mereu să fii foarte atent și proactiv. Toate aceste lucruri au impact asupra activității managerilor, iar atunci când aceștia participă la evenimente, o fac pentru că își doresc să facă schimb de experiență și idei, să învețe de la alții, să fie inspirați, să își facă conexiunile necesare pentru dezvoltare.”
Concluzia? ”Evenimentele de interes pentru manageri sunt acelea care au în vedere situația aceasta complexă pe care am descris-o, situație cu care ei se confruntă și pentru care caută răspunsuri, soluții.”
Despre BusinessMark
Events designed to make an impression
Din 2013, organizăm evenimente business, în principal, „concept propriu”, gândite și planificate de noi, de la idee și concept, până la implementare. Avem o abordare „all-industries” și dedicăm proiecte unei arii largi de industrii și domenii profesionale. Ne dorim să ne punem „amprenta” în viețile profesionale ale participanților, să producem un impact concret. Ne propunem să creăm contexte pentru schimb de experiență și creare de idei, contexte pentru dezvoltare, pentru a fi inspirat și a găsi partenerii potriviți.
Event management
Dincolo de evenimentele „concept propriu”, organizăm evenimente construite pentru partenerii noștri, evenimente gândite împreună cu aceștia și adaptate obiectivelor lor. Dacă ești în căutarea unei echipe profesioniste care să organizeze evenimente B2B, suntem alături de tine, pas cu pas. Poți conta pe experiența noastră în consultanță, suport în crearea și implementarea conceptului de eveniment, în managementul evenimentului de la creație, logistică, producție și până la optimizarea eficientă a bugetului.
Puteți urmări activitatea BusinessMark și pe Facebook, LinkedIn, Instagram și YouTube.