”Programul m-a ajutat foarte mult în a structura și sintetiza informația pe care o dețineam, am început să am o viziune de ansamblu asupra business-ului și să înțeleg că rolul unui lider este acela de a creiona strategia și direcția companiei, nu acela de a stinge focurile de pe proiecte”, declară Ana-Maria Masoud, absolventă a programului MBA Romano-Francez INDE de la Bucharest Business School – ASE.
Ana-Maria Masoud este Country Manager, Tquila-Automation România, un start-up american – înființat în 2020, iar entitatea din România în 2022 – furnizor de servicii de consultanță în domeniul automatizării inteligente și parteneri Platinium UiPath.
Prioritizarea activităților, una dintre lecțiile învățate în cadrul programului de MBA
În continuare, doamna Masoud abordează tangențial conceptul de managementul timpului: ”Înainte îmi petreceam foarte mult timp în operațional, investind foarte multă energie și efort în rezolvarea unor task-uri minore. MBA-ul, și datorită programului foarte încărcat (aveam cursuri aproape în fiecare weekend și foarte multe proiecte de predat), m-a învățat cum să prioritizez și în ce merită să invesesc timpul și energia mea, resurse finite și ireversibile. ”
”Succesul nu vine peste tine ca un »meteorit rătăcit«, ci este mai degrabă rezultatul unor pași mărunți în direcția care trebuie”
”O altă lecție foarte importantă pe care am învățat-o în cadrul MBA-ului a fost aceea că absolut orice este posibil dacă ai resursele necesare, planul corect și cel mai important, perseverență. Desigur și șansa joacă un rol important, însă munca susținută, tenacitatea, disciplina și setarea corectă a obiectivelor joacă un rol primordial”, explică Ana-Maria Masoud, specialist IT cu o experiență de peste 20 de ani pe piața muncii.
Asumare, autenticitate și pragmatism – valori importante în carieră
Întrebată despre valorile pe care le caută la oamenii cu care interacționează, Ana-Maria Masoud a răspuns: ”Îmi place să discut cu oameni asumați, autentici care își recunosc greșelile, și le asumă și încearcă să le corecteze. Nu îmi plac oamenii care se victimizează, care caută vinovați sau dau vina pe context, viață și univers pentru eșecurile lor sau ale celor din jur. Îmi plac oamenii pragmatici care iau lucrurile așa cum sunt și încearcă să obțină cel mai bun rezultat cu resursele pe care le au la dispoziție.”
Sfaturi pentru proaspeții absolvenți Bucharest Business School
”Cel mai important sfat este să aibă încredere în ei și în visul lor, să fie consecvenți și disciplinați. Dacă bifează toate aceste puncte mai devreme sau mai târziu vor ajunge acolo unde își doresc.”
Familia și echipa – piloni esențiali în susținerea parcursului profesional
La finalul interviului, Ana-Maria Masoud a menționat importanța rețelei de sprijin pentru cei care își doresc să acceadă către poziții de top-management: ”Este foarte important să caute aliați, persoane care să îi sprijine în demersurile lor, atât în familie cât și la job. Fără sprijinul familiei este complicat să gestionezi un job solicitant, iar fără sprijinul unei echipe este complicat să îți realizezi obiectivele profesionale.”
Bucharest Business School, din cadrul Academiei de Studii Economice din București, a fost înființată în 2014 și are două programe internaționale de MBA: programul Româno – Francez INDE MBA și programul Executive MBA Româno-Canadian.