În cadrul celui de-al doilea panel de la „Real Estate & Construction Forum” s-a discutat despre evoluția sectorului industrial și logistic, iar unul din subiectele abordate a fost cel legat de chirii. În acest context, Ana Dumitrache, Country Head, CTP România, a precizat că acestea au crescut chiar și cu 30-40%.
„Observăm în ultima perioadă o tendință foarte importantă că există o concentrare a centrelor de distribuție în zona Bucureștiului. Lanțurile de distribuție se încearcă a se scurta. Există o competiție în privința timpilor de livrare. Bucureștiul este al 5-lea oraș ca dimensiuni din Europa, este o piață foarte importantă. Astfel, se întărește tendința de a se crea un hub în jurul Bucureștiului. Vedem o creștere jucătorilor în privința livrărilor. Credem în dezvoltarea parcurilor în proximitatea orașelor mari ce sunt capabile să facă trecerea între distribuția națională către cea granulară. Chiriile au crescut la modul general în piață. Vedem și creșteri de 30-40% a chiriilor. Din două motive: nu sunt spații disponibile și pentru că lumea a înțeles, pe fondul crizei energetice, cât de important e să ai un spațiu potrivit”, a spus ea.
În ceea ce privește chiriile, acestea nu au crescut în același ritm cu inflația, a explicat Andrei Timofte, CEO, Transilvania Construcții SA. „Anul trecut a fost foarte dinamic pentru noi, cu multe provocări. Am dorit expansiunea și am achiziționat patru parcuri industriale in-city, strategice. Suntem la 300 de clienți. Avem în dezvoltare o hală de 14 000 de metri pe care o finalizăm în primăvară la Bacău. Tot la Bacău, un centru de curierat, în Cluj am finalizat un spațiu de producție și mai avem în pipeline 35 000 mp de proiecte autorizate. Durata medie a contractelor este de 4 ani, iar evoluția chiriilor contează foarte mult în funcție de locație și mărime. Spațiile sub 1500 mp au un potențial mai mare de creștere a chiriilor față de cele mari, din punctul meu de vedere. Totuși, chiriile nu au crescut în același ritm cu inflația”, a explicat Andrei Timofte.
La rândul său, Șerban Juverdeanu, Head of Development, Global Vision, a vorbit despre variante alternative de spații de depozitare. „Încercăm să oferim spații de închiriat de dimensiuni reduse, însă trebuie trecută și partea de costuri care este foarte mare raportată la suprafață. Studiem un concept de a oferi spații utilizabile la comun. Un fel de co-working pe logistică. Și asta se va întâmpla în proximitatea orașelor. De fiecare dată când ieșim din țară, promovăm și țara, construim un caz ce are la bază o sintetizare cât mai inteligibilă care să îi determine să aleagă România. Avem dezavantajul infrastructurii, accesului, costului ridicat la utilități. Însă, în ultimul timp, putem spune că există un interes crescut. Să ne întrebăm cum putem ajuta noi, cei din mediul privat, să intensificăm investițiile.”
Peste 200 de speakeri și profesioniști din domeniul Real Estate s-au reunit, pe 3 martie 2023, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și online, la noua ediție a conferinței „Real Estate & Construction Forum”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, evenimentul a abordat trendurile, oportunitățile și provocările din sectoarele retail, industrial & logistic, office și rezidențial, în cadrul a patru paneluri de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.
Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro, EuroUrbanism.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.